Špízy z mletého mäsa s cibuľou
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
5 červených cibúl
5 bielych cibúl
300 g paradajok
2 zvezky jarnej cibulky
1 zvezok petržlenu
1/2 zvezku tymiánu
4 lyžice octu
soľ
mleté čierne korenie
mletá paprika
10 lyžíc olivového oleja
1 lyžička mletého koriandru
2 strúčiky cesnaku
500 g mletého hovädzieho mäsa
1/2 lyžičky pasty Harissa (bežne dostať vo väčšine hypermarketov) - nemusí byť
1 vajce
POSTUP PŘÍPRAVY
1. Ošúpanú cibuľu a umyté a osušené paradajky najprv nakrájame na plátky. Jarné cibulky očístíme, umyjeme, dve posekáme, zatiaľ čo ostatné pokrájame na kolieska. Bylinky opláchneme, otrasieme, necháme uschnúť a posekáme nadrobno.
2. Zmiešame ocot, mleté čierne korenie, soľ, mletú papriku, osem lyžíc oleja, štipka koriandru a polovicu posekaných byliniek. Nakrájanú cibulu zmiešame s paradajkami a kolieskami jarnej cibulky a všetko prelejeme zálievkou.
3. Cesnak ošúpeme a posekáme nadrobno. Mäso premiešame s cesnakom, posekanou jarnou cibulkou, zvyšnými bylinkami a koriandrom, pikantnou harissou, paprikou a vajcom, osolíme a okoreníme. Zo zmesi vytvarujeme okolo grilovacích ihiel alebo špajglí špalíčky a opekáme ich na zvyšnom oleji zo všetkých strán asi osem minút. Špízy položíme na cibulový šalát a podávame.
Tip. Pastu harissa môžte nahradiť pikantným ajvarom, ktorý je dostať v hypermarketoch. Ak nemáte radi štiplavé, nemusíte pridávať nič, špízy chutia aj tak dobre.