Špízy z mletého mäsa s cibuľou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

5 červených cibúl 5 bielych cibúl 300 g paradajok 2 zvezky jarnej cibulky 1 zvezok petržlenu 1/2 zvezku tymiánu 4 lyžice octu soľ mleté čierne korenie mletá paprika 10 lyžíc olivového oleja 1 lyžička mletého koriandru 2 strúčiky cesnaku 500 g mletého hovädzieho mäsa 1/2 lyžičky pasty Harissa (bežne dostať vo väčšine hypermarketov) - nemusí byť 1 vajce

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Ošúpanú cibuľu a umyté a osušené paradajky najprv nakrájame na plátky. Jarné cibulky očístíme, umyjeme, dve posekáme, zatiaľ čo ostatné pokrájame na kolieska. Bylinky opláchneme, otrasieme, necháme uschnúť a posekáme nadrobno.

2. Zmiešame ocot, mleté čierne korenie, soľ, mletú papriku, osem lyžíc oleja, štipka koriandru a polovicu posekaných byliniek. Nakrájanú cibulu zmiešame s paradajkami a kolieskami jarnej cibulky a všetko prelejeme zálievkou.

3. Cesnak ošúpeme a posekáme nadrobno. Mäso premiešame s cesnakom, posekanou jarnou cibulkou, zvyšnými bylinkami a koriandrom, pikantnou harissou, paprikou a vajcom, osolíme a okoreníme. Zo zmesi vytvarujeme okolo grilovacích ihiel alebo špajglí špalíčky a opekáme ich na zvyšnom oleji zo všetkých strán asi osem minút. Špízy položíme na cibulový šalát a podávame.
Tip. Pastu harissa môžte nahradiť pikantným ajvarom, ktorý je dostať v hypermarketoch. Ak nemáte radi štiplavé, nemusíte pridávať nič, špízy chutia aj tak dobre.