Strapaté zemiakové guľky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

7 stredných zemiakov, 2 cibule, polohrubá múka, slaninka( alebo klobáska,alebo údené mäso) 1 vajce, soľ,kyslá kapusta(podľa chuti aj údený syr)

POSTUP PŘÍPRAVY

Uvaríme si 5 zemiakov do mäkka, necháme vychladnúť, ošúpene,postrúhame na jemno. Dva zemiaky v surovom stave ostrúhame takisto na jemno a zmiešame s postrúhanými uvarenými.Pridáme vajce, soľ a polohrubú múku ( tú pridávame podľa toho,aby sa cesto nelepilo na ruky) Medzitým si opražíme cibuľu, dáme opražiť aj slaninku. Ak ste zvolili namiesto slaniny klobásu alebo údené mäso, nemusíte to opražiť zvlášť, stačí pridať k cibuľke a spolu opražiť. Dáme si zovrieť vodu vo väčšom hrnci, samozrejme dobre osolenú. Z cesta vykrajujeme menšie kúsky, ktoré jemne rozvaľkáme, vložíme do nich opečenú cibuľu so slaninou/klobásou...ja som pridala ešte aj údený syr pre pestrosť. V ruke vaľkaním spojíme cesto do tvaru guľky a takto hotové guľky vložíme do vriacej vody. Necháme nech vyplávajú na povrch, pomiešame a varíme ešte cca 5 minút. Po tomto čase vyberieme,necháme odkvapkať,podávame za tepla s kyslou kapustou,prípadne aj s opraženou kapustou(ak ostane,tak aj slaninkou) Toto som dnes vyskúšala na základe receptu z časáku Markíza, keď som prišla psychicky vyčerpaná zo skúšky, mozog mi už nefungoval, cigáni v žalúdku vyhrávali,doma nič,tak som po ceste nakúpila a vyskúšala to! Vzbudilo to vomne silnú spomienku na Tatry, kde si takéto zemiakové špecialitky dávame, a to je premňa najlepší relax počas týchto stresujúcich predštátnicovývh dní! Takže dobrú chuť! Snáď to bude chutiť aj vám! :)

Uvaríme 5 zemiakov
Po uvarení postrúhame na jemno, zmiešame s 2 surovými zemiakmi(taktiež na jemno postrúhanými)
Pridáme vajce ,soľ a polohrubú múku,miešame a pridávame múku dovtedy, kým cesto nelepí na ruky
Vznikne nám takéto niečo, z čoho odkrajujeme menšie kúsky ,ktoré jemne rozvaľkáme
Medzitým si opražíme cibuľu so slaninkou,prípadne s údeným mäsom alebo klobáskou
Kúsky cesta rozvaľkané naplníme zmesou cibule so slaninou, prípadne aj údeným syrom, urobíme guľky
.. a hodíme do osolenej vriacej vody. Po vyplávaní na povrch necháme variť ešte cca 5 minut.
No a nech sa páči, dobrú chuť a neprepapkajte sa :))