Svieži tvarohový koláč s ovocím a želé



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 3 vajcia, 180g polohrubej múky, 180 g práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 8 lyžíc horúcej vody, štipka soli
***Plnka: 2 balíčky nízkotučného tvarohu (2 x 250g), 1 pochúťková smotana, 2 vanilkové cukre, 3-4 lyžice práškového cukru, sezónne ovocie prípadne kompót
***Poleva: 0,5 l šumienky alebo kompótovej vody, 1 zlatý klas, prípadne cukor, ak sa Vám bude zdať málo sladké

POSTUP PŘÍPRAVY

:o)

Ide sa na cesto: Žĺtka si oddelíme od bielkov
Ku žĺtkam pridáme polovicu práškového cukru a vyšľaháme
Keď máme vyšľahané žĺtka s cukrom, spravíme si tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Po vyšľahaní pridáme druhú polovicu cukru a šľaháme ďalej...
Asi takto vyzerajú bielka už aj so zapracovaným cukrom
Ku vyšľahaným žĺtkam pridávame postupne horúcu vodu...
...a múku zmiešanú s práškom do pečiva...
... vyzerá to asi takto:o)
Do cesta jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov...
... a nalejeme ho do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a šupito do rúry, nechať upiecť pekne do ružova...
Kým sa koláčik pečie, pripravíme si plnku . Tvarohy, pochúťkovú smotanu a vanilkové cukre v miske vymiešame.
...pridáme práškový cukor, dajte toľko , koľko uznáte za vhodné, podľa chuti...
Keď sa nám cesto dopieklo, dáme ho vychladnúť ....
... a na vychladnuté cesto navrstvite plnku...
Na plnku pôjde ovocie. Výborné je hociaké, aj kompót.Ten sa dá využiť ešte lepšie , pretože nepotrebujete na polevu inú sladkú vodu. U nás sa našli až 3 kiwi:o) a broskyňa, tak som použila tie.
Nakrájané ovocie naukladajte na plnku a šupnite koláč do chladničky, pretože ideme robiť polevu.
Ja som si spravila 0,5l šumienkovej vody, no viac sa mi páčilo želé z kompótovej vody. Takže tú by som nabudúce uprednostnila.
Asi 2/3 sladkej vody dajte zovrieť do hrnca
V zvyšnej 1/3 rozmiešajte Zlatý klas a prilejte ku vriacej sladkej vode do hrnca.
Asi takto vyzerá to bublajúce čudo, čo pôjde navrch. Nechajte prejsť varom a odstavte.
Keď želé/poleva troška vychládne , opatrne, najlepšie po lyžičkách ho prelejte:o) cez ovocie.
Tortu necháme voľne chládnuť a keď bude taká akurát , tak ju premiestnite do chladničky, najlepšie aby tam pobudla cez noc a chytila tvar. No a potom už len dozdobte a dobrú chuť:o))