Svieži tvarohový koláč s ovocím a želé
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cesto: 3 vajcia, 180g polohrubej múky, 180 g práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 8 lyžíc horúcej vody, štipka soli
***Plnka: 2 balíčky nízkotučného tvarohu (2 x 250g), 1 pochúťková smotana, 2 vanilkové cukre, 3-4 lyžice práškového cukru, sezónne ovocie prípadne kompót
***Poleva: 0,5 l šumienky alebo kompótovej vody, 1 zlatý klas, prípadne cukor, ak sa Vám bude zdať málo sladké
POSTUP PŘÍPRAVY
:o)
|
Ide sa na cesto: Žĺtka si oddelíme od bielkov |
|
Ku žĺtkam pridáme polovicu práškového cukru a vyšľaháme |
|
Keď máme vyšľahané žĺtka s cukrom, spravíme si tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Po vyšľahaní pridáme druhú polovicu cukru a šľaháme ďalej... |
|
Asi takto vyzerajú bielka už aj so zapracovaným cukrom |
|
Ku vyšľahaným žĺtkam pridávame postupne horúcu vodu... |
|
...a múku zmiešanú s práškom do pečiva... |
|
... vyzerá to asi takto:o) |
|
Do cesta jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov... |
|
... a nalejeme ho do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a šupito do rúry, nechať upiecť pekne do ružova... |
|
Kým sa koláčik pečie, pripravíme si plnku . Tvarohy, pochúťkovú smotanu a vanilkové cukre v miske vymiešame. |
|
...pridáme práškový cukor, dajte toľko , koľko uznáte za vhodné, podľa chuti... |
|
Keď sa nám cesto dopieklo, dáme ho vychladnúť .... |
|
... a na vychladnuté cesto navrstvite plnku... |
|
Na plnku pôjde ovocie. Výborné je hociaké, aj kompót.Ten sa dá využiť ešte lepšie , pretože nepotrebujete na polevu inú sladkú vodu. U nás sa našli až 3 kiwi:o) a broskyňa, tak som použila tie. |
|
Nakrájané ovocie naukladajte na plnku a šupnite koláč do chladničky, pretože ideme robiť polevu. |
|
Ja som si spravila 0,5l šumienkovej vody, no viac sa mi páčilo želé z kompótovej vody. Takže tú by som nabudúce uprednostnila. |
|
Asi 2/3 sladkej vody dajte zovrieť do hrnca |
|
V zvyšnej 1/3 rozmiešajte Zlatý klas a prilejte ku vriacej sladkej vode do hrnca. |
|
Asi takto vyzerá to bublajúce čudo, čo pôjde navrch. Nechajte prejsť varom a odstavte. |
|
Keď želé/poleva troška vychládne , opatrne, najlepšie po lyžičkách ho prelejte:o) cez ovocie. |
|
Tortu necháme voľne chládnuť a keď bude taká akurát , tak ju premiestnite do chladničky, najlepšie aby tam pobudla cez noc a chytila tvar. No a potom už len dozdobte a dobrú chuť:o)) |