Paradajkový lekvár-delikatesa



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2kg rajčín, 1čl mletého zázvoru, 1,2kg kryšt.cukru, 4čl kyseliny citrónovej, 2 balíčky vanilkového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Klasický ostup je zdĺhavý, varí sa dlho, ale kto chce, môže si pomôcť želírovačom......je výborný, pikantný, chuťou pripomína šípkový.....a takýto veru v obchode nekúpite...

umyté, odstopkované paradajky dáme do hrnca, čistou rukou popučíme a necháme variť
pridáme hneď všetky prísady
ja som mala 5kg rajčín....varila som tento lekvár postupne celý deň.....dočítala som sa, že sa varieva aj dva dni......nechala som rajčiny pozvoľna variť a podchvíľou som ho premiešala...ono, kým nie sú rajčiny pomixované, tak je to dosť vodové a nepripaľuje sa, tak stačí občas premiešať...
po takých dvoch hodinách hmotu pomixujeme
a prepasírujeme cez sitko
varíme ďalej, buď hneď, alebo za hodinu, alebo na druhý deň
postupne sa voda odaparuje a lekvár pomaly pomaličky hustne.....
prezradím vám fintu fň....ak máte možnosť, pridajte očistené, ošúpané nezrelé jablká...ja to v pôvodnom recepte nemám, ale na nete som sa dočítala, že niekto jablká pridáva a keďže varenie tohoto lekváru chce veľa času a výdrže, dá sa urýchliť postup pridaním nezrelých jabĺk (obsahujú veľmi veľa pektínu a ten nám lekvár krásne zahustí=pektín je prírodný želírovací prostriedok a jablká ho majú najviac keď ešte nie sú úplne zrelé) a ak vás to už nebaví, alebo jablká nemáte, pridajte jeden želírovací prostriedok a je to:o) alebo si cast prekladame do mensieho kastrolika a za staleho miesanie uvarime do zhustnutia...a tak postupne uvarime
skúška hustoty: dáme trošku lekváru na tanierik, dáme schladiť do chladničky ....
ochutnáme či je dobrý, hustý a keď áno, naplníme poháre
v recepte je písané 20 minút sterilizovať na 80°C, potom otočíme potom hore dnom na 15 minút, niekde píšu že sterilizácia nie je potrebná ale myslím že určite neuškodí
naozaj to trvá dlho... ja som medzitým navarila aj černicovo-jablkový džem....
nevarím ho každý rok, ale len raz za čas, no rozhodne stojí za to....dobrú chuť!
takto vyzerá po troch dňoch od zavarenia...prvá ochutnávka.....môžme si ho odložiť na linecké kolieska napríklad....a všade tam, kam sa hodí pikantnejší lekvárik...fajný je aj na chlebíku...a keď sa vám podarí naozaj hustý, tak aj do buchiet....