Černicovo-jablkový džem



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

černice, jablká (najlepšie poslúžia popadané a nie úplne zrelé, lebo obsahujú najviac pektínu, kým sú také nezrelé) cukor, ml.škorica

POSTUP PŘÍPRAVY

&

jabĺčka nám dosť padajú, tak ich postupne zbieram, čistím a odkladám do chladničky v TW miske a príležitostne z nich uvarím buď kompót alebo ich používam do džemov. Takéto nezrelé obsahujú veľmi veľa pektínu a džem nám zhustne skôr ako so zrelými jablkami. Takže tu sú jablká už zmiešané s černicami a cukrom. Černíc som mala asi liter a jabĺk také 1 kg, cukru som dala 700g, ale môžte dať kľudne viac aj celé kilo.
rozmixované ponorným mixérom
prepasírujeme, aby sme nemali v džeme zrniečka
ešte povaríme podľa potreby na požadovanú hustotu
plníme do pohárikov za horúca
ak si pomôžeme kelímkom alebo umelohmotným pohárikom.....
tak sa nám fľaštičky tak nezašpinia:o)
naplnené a dobre zavreté otočíme hore dnom na 15 minút a hotovo