Výborné domáce fliačky s kapustou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 g polohrubej múky, 1 vajíčko, soľ, 1 malá hlávka kapusty, slaninka na opraženie, 2 lyžice cukru, voda

POSTUP PŘÍPRAVY

Fliačky s kapustou sú obľúbeným jedlom mojich detí. Môj drahý ich roky rokúce nechcel ani ochutnať, lebo on "fliačky s kapustou bytostne neznáša"... no, dnes sme v štádiu, kedy sa tvári, že to nikdy netvrdil a je medzi prvými, ktorí sa pričinia o ich rýchle zmiznutie z hrnca :))))).

Tento recept je na "sladko-slano" - čiže vo svojej podstate sú slané, ale kapusta sa robí na karamele, takže efekt je akýsi dvojitý. Ja robievam aj fliačky sama, keď sa vám nechce s nimi paprať, kúpite v obchode hotové, ale s tými domácimi si ozaj nezadajú.

Očistíme si menšiu hlávku kapusty, keď máte veľkú postačí z nej polovica
Nastrúhame ju na najväčšom strúhadle a posolíme - ja dávam asi lyžičku, lyžičku a pol soli - a dobre premiešame. Necháme odstáť, kapusta pustí šťavu
Zatiaľ si pripravíme cesto - múku, 1/2 lyžičky soli, vajíčko a vodu (asi 1,5 dcl) spracujeme na cesto
Ak pridáte menej vody, cesto bude tuhšie a lepšie sa vám bude potom krájať (nebude sa tak lepiť), ale mne sa zdajú chutnejšie, keď je cesto mäkšie, hoci sa potom zlepujú, mršky...
Cesto si vyvaľkáme na tenko a necháme ho trošku "obschnúť", aby sa lepšie krájalo
Vrátime sa k našej kapuste - vymačkáme ju poriadne... Zostane kopec šťavy, kto lúbi, môže aj vypiť ;)
Na troche oleja si urobíme z kryštálového cukru karamel - ja dávam asi dve lyžice cukru
Pozor, zhnedne dosť rýchlo, aby sa vám nepripálil...
šup rýchlo pridáme kapustu. Karamel okamžite stuhne, ale to nás nemusí trápiť, lebo po pridaní vody sa zase rozpusti
Zalejeme vodou, akurát aby bolo zaliate, prikryjeme a necháme na miernom plameni dusiť asi hodinku
A naspäť k cestu - nakrájame si ho na pláty, ktoré poukladáme na seba. Ja som tentokrát urobila fakt mäkké cesto, tak som si ho hodne múčila, aby sa mi fliačky následne nezlepili
krájame trojuholníčky - z jedného kraja, z druhého kraja a zo stredu... občas vyjdú aj lichobežníky, ale veď to nevadí :)))
Počas krájania ich rozlepujeme, aby z nich nevznikla potom guča cesta. Nakoniec máme plnú dosku fliačkov. V tomto momente som ich nechala tak a šla som s drobcom na ihrisko. Keď nás súri čas, kľudne sa pustíme do vyvárania hneď.
Slaninku si nakrájame na kocôčky a opražíme do zlatista
Do osolenej vriacej vody nahádžeme fliačky a vyvárame, kým nevyplávajú na povrch. Je to ozaj za chviľku, cesto je tenké, nepotrebujú sa tam variť dlho
Do udusenej kapusty (voda by mala byť z nej úplne odparená, prípadne zlejeme), nasypeme scedené fliačky a opraženú slaninku
Môžeme trošku dosoliť, prípadne dochutiť mčk (kto má rád) a ... dobrú chuť... Môj stredný syn, ktorý sa práve lieči z angíny tuším zabudol aj na bolesť :)
A drobček Lukáško sa tiež nenechal zahanbiť - jemu som dala bez tej slaninky, zbaštil dočista všetko...
Zostalo mi ešte ozaj 3/4 hrnca a tajne som dúfala, že na druhý deň nebudem musieť variť, ale večer moje plány zmaril manžel s najstarším synom. Človek by neveril, že 14-ročný chalanisko dokáže na večeru spráskať dva plné taniere...
Tak dúfam, že bude chutiť aj vám :)...