Domáci kečup - fajnový



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2kg rajčín, 250g cibule, 250g jabĺk, 1 zeler, 2 a viac feferóniek, 300g kápie (alebo červenej papriky), 2 strúčiky cesnaku, 1dl octu, 150g cukru, 1 PL soli, 3 klinčeky, 3 guličky nového korenia, 2 bobkové listy, vegeta

POSTUP PŘÍPRAVY

Hoci som sa kedysi dávno zapovedala, že kečup už v živote nebudem robiť, pretože je s tým toľko roboty a ešte k tomu dostať dobrý v obchode....no načo...ale keď som tento ochutnala u mojej sesternici, hneď som si pýtala recept a už som si aj jednu dávku urobila....nenormálne nám všetkým chutil....

mne trvala výroba kečupu tri dni, ale nie preto, že by to tak malo byť...jednoducho sa urodilo priveľa rajčín a bolo vhodné ich radšej hneď spotrebovať, teda aspoň tie prezretejšie a mäkšie....preto mi to tak dlho trvalo, lebo som mala skoro všetko a chýbal mi zeler a kápia...a nikomu sa do obchodu nechcelo...tak som dala na hodinku variť paradajky s cibuľou, jablkami a koreninami....bez cukru a octu, ten až na koniec....a na druhý deń som pridala ostatné, naplnila poháriky....a až na tretí, teda dnes ráno:o)som ich vysterilizovala
takže normálny postup znie: všetko pomlieť na mäsovom mlynčeku a variť dve hodiny......ja som paradajky popučila a nechala variť a až keď všetko zmäklo, potom som hmotu ponorným mixérom pomixovala a ešte povarila.....pre farbu môžte pridať aj cviklu.....
pomixované a varí sa ďalej
potom sa má prepasírovať
a ešte variť 40 minút...potom pridať cukor, ocot a vegetu podľa chuti, ak máte radšej menej sladký, tak cukru dajte menej, nám chutil podľa receptu.....vegety som dala asi 3 rovné polievkové lyžice...požadovanú hustotu zistíte tak, že dáte za lyžičku kečupu na tanierik, ten šupnete na chvíľu do chladničky a keď bude studený uvidíte či už sa vám konzistencia páči....záleží na rajčinách, ja mám len obyčajné, ale z tých dužinatých bude hustý skôr.....ak nie je dosť hustý, treba variť dlhšie...
potom zasterilizovať..... načo vyťahovať veľký hrnčisko...dajte taký, kam sa zmestia poháriky, naspodok dajte utierku, zalejte vodou a nechajte zovrieť a variť 10 minút, potom vybrať a nechať vychladnúť....
z tejto dávky výjde 11 malých pohárikov a ešte kúsok....