cibulovo-nivova polievka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

5cibul, 1l mlieka, syr niva, asi 2-3 polievkové lyžice hladkej múky, vyvar (staci aj bojon), sol, cierne korenie, muskatovy oriesok a bobkovy list (pripadne zemiaky)

POSTUP PŘÍPRAVY

Najprv si pripravime vyvar (staci zaliat kocku bujona vriacou vodou-je jedno akeho ja robim najcastejsie z kuracieho). Mlieko asi 0,5 litra zohriat v hrnci s troskou cierneho korenia, muskatoveho oriesku (ja davam mlety a len na sticku noza-vyslovene len pre aromu) a bobkovy list (asi 2ks). Cibulu ocistit, nakrajat na kolecka, na troske oleja oprazit do zlata (kym nezacne pekne rozvoniavat), poprasit mukou a chvilku (minutku) miesat. Zaliat vyvarom, mliekom s muskatovym orieskom (bobkove listy predtym vybrat) a doliat na potrebny objem zvyskom mlieka. Po chvilke ako zacne vriet odstavit a nalamat syr niva, nechat troska zohriat (ale nie vriet lebo niva sa moc potom taha) a mozte papat:-)

Mx si do polievocky zvykneme dat aj zemiacky a vtedy varim polievku kym sa zemiaky neuvaria a az potom ju zalejem mliekom s musk. orieskom, necham zovriet a potom davam nivu.:-)

Je to vyborne:-)