Omeleta s cuketou (baklažánom, patizónom)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cuketa, šunka, tvrdý syr, cibuľa, olej, vajíčka, mlieko
POSTUP PŘÍPRAVY
Tip na rýchly obed, či večeru.
|
Cibuľu zvisle prekrojíme a nakrájame na tenšie plátky, šunku na širšie pásiky a syr nastrúhame nahrubo. |
|
ďalej potrebujeme menšiu cuketu /alebo patizón, baklažán/ |
|
Cuketu očistíme, nakrájame na plátky široké asi 3-4 mm (pri mladej cukete nechajte aj vnútrajšok s jadierkami), (ak použijete baklažán, kolieska nasoľte, nechajte postáť aspoň 15 min a prepláchnite vodou), |
|
z oboch strán jemne osolíme, |
|
orestujeme z oboch strán dozlatista na menšom množstve oleja (asi 2–3 lyžice), pridáme cibuľu, cuketu môžete trošku poposúvať, aby sa aj cibuľa trošku opražila, |
|
posypeme šunkou, |
|
syrom, |
|
a zalejeme vajíčkami rozhabarkovanými s mliekom - na jedno vajíčko dávam jednu lyžicu mlieka |
|
na jednu omeletu dávam 3 vajíčka a 3 lyžice mlieka |
|
a metličkou prešľahám. |
|
Keď sa začínajú vajíčka odspodu zrážať, lopatkou stačí trošku urobiť priestor, aby sa vajíčková zmes dostala aj na spodok, |
|
keď už navrchu nemám riedke vajíčka, lopatkou predelím na polovicu a otočím. |
|
Stačí už len malá chvíľka a omeletku môžeme preložiť na tanier. Ak sa pri otáčaní aj rozpadne, vôbec to nevadí, syr to pekne scelí. |
|
Hotovú omeletu si môžete posypať napr. aj sušenou bazalkou. Ako príloha zemiaky, alebo pečivo, čerstvá zelenina, dresing, alebo čalamáda. *Dobrú chuť* |