Plnený °°Točený medovník°° (fajn recept)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
600g hladkej múky, 4 celé vajíčka, 4 lyžice medu, 100g tuku (hera a pod..), 250g práškového cukru, 1 lyžica sódy bikarbóny, 1 lyžica mletej škorice, trocha mletých alebo podrvených klinčekov.
a ešte: slivkový lekvár, sušené hrozienka, mleté alebo sekané orechy
POSTUP PŘÍPRAVY
Je síce leto, ale práve sa chystám upiecť tento medovníkový závin švagrinke na cestu do Chorvátska, lebo je trvanlivý, mäkučký a garantujem, že aj ten posledný kúsoček závinu je vynikajúci a neostane po ňom ani omrvinka. Čiže ho pribalíme na cestu a hor sa na cesty !!!
|
všetky ingredience na medovník vložíme do mixéra a necháme vypracovať cesto. Čiže opakovanie je matka múdrosti: 600g hladkej múky, 4 celé vajíčka, 4 lyžice medu, 100g hery, 250g práškového cukru, 1 lyžica sódy bikarbóny, 1 lyžica mletej škorice, trocha mletých klinčekov |
|
tak vyzerá spracovné cesto.. Cesto necháme cez noc v chladničke... |
|
Na druhý deň ho vyformujeme približne do takéhoto tvaru, tak aby.... |
|
sa dal rozdeliť na tri časti. Ak chcete menšie medovníčky, treba cesto rozdeliť na 4 časti |
|
vyvaľkáme jeden diel, potrieme ho slivkovým lekvárom (ten je najlepší), čím viac lekváru tým lepšie.. |
|
posypeme mletými orechami alebo sekanými... |
|
pridáme hrozienka |
|
stočíme do závinu.. |
|
tu sú všetky tri, už natreté zmesou vajíčka a mlieka, pripravené na pečenie. Pri pečení sa trochu pozastavím. Pečie sa v pomaly, ja ho pečiem v teplovzdušnej rúre na 175°C asi 3/4 hodiny. V polovice pečenia teplotu znížim na 165°C a obrátim plech. |
|
upečený medovník |
|
prierez ešte raz |
|
už na tácke.. Medovník je dobré nechať poriadne vychladnúť.. Potom sa dá perfektne nakrájať.. a krájať a krájať, lebo bude toho dosť :-) |