Kotlíkový hovädzí guláš - zlatý kliniec grilovačiek a piknikov



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2-3 kg hovädzieho mäsa * 2-3 kg cibule * 2 balíčky červenej sladkej papriky * 1 balíček štipľavej papriky * zemiaky * soľ * mleté čierne korenie * celé čierne korenie * 2 balíčky majoránky * chilli papričky * voda - pitná, nie z jazera odvedľa :-)))) * papriky * rajčiny * gulášové korenie * atď.

POSTUP PŘÍPRAVY

Ďakujem všetkým spolupracovníkom a spolustolovníkom, ktorí sa podieľali na uvarení kotlíkového hovädzieho gulášu, najmä asistentkám - krájačkám, asistentom - šúpačom cibule, asistentom - prikladačom dreva, všetkým ostrým nožom nablízku (bolo ich sakra málo), slnku, že pripekalo ako besné, ďakujem aj môjmu dieťatku, ktoré v 40.tt čučalo v bruchu a zrovna sa nevypýtalo v takom horku na svet, ďakujem všetkým, ktorým chutilo a všetkým, ktorí sa taktne tvárili, že im chutí, ďakujem havkáčom, že vylízali všetky prázdne misky a nebolo treba umývať riad v potoku :-)))))

1. Na fajnový kotlíkový guláš treba okrem 4 hodín strávených pod horúcim africkým slnkom a pri ohni veľkú výbavu základných vecí: dostatok dreva,
2. zíde sa aj kotlík, v ktorom si guláš uvaríme :-) Stojí okolo 1.200,- Sk aj so stojanom - ak chcete ušetriť na stojane, tak najmohutnejší muž z pionierskeho tábora môže kotlík nad ohňom držať :-))) Samozrejme, ak ho moc ľúbite, dajte mu azbestovú rukavicu a často mu musíte masírovať kríže, nosiť veľa tekutín, samozrejme, pričasto ho chváliť, aký je mocný a šikovný, natierať mu "zádičká" ochranným faktorom 1500 a tváriť sa, že je to úplne bežná denná rutina pri varení gulášu. Ak predsa len investujete do stojana, na reťazi a roznožke si určite výšku, v akej budete variť. Laurinka už varí "vanilkovú" polievočku, neviem síce aká to je, ale ako správnej mamičke veľmi chutila. Tento kotlík má objem 15 litrov, pre 10-12 ľudí tak akurát :-)))
3. Náradie na miešanie a krájanie potrebujete zaručene kvalitné. Táto storočná varecha dokončila svoju životnú púť presne vtedy, keď sme ju najviac potrebovali. Za nože sa môže ich majteľ naozaj veľmi hambiť (moje neboli :-)))))), také tupé boli vhodné najskôr na samovraždu, až potom na krájanie. Každou chvíľou sa zomieľalo k súťaži "Kto si prvý odfikne prst, ten dostane 2 porcie gulášu".
4. Šikovní chlapi a chlapci chystajú miestečko na podkúrenie a následné gulášovanie. Prvý šikovný muž dole je môj manžel a druhý šikovný muž hore je môj nepísaný švagor. Ohnisko by sa nemalo nachádzať v mravenisku /bacha na ochrancov prírody) a pod stromom. Ohníček sa pomaly rozhorí a treba začať chystať suroviny do kotla. Nakoľko som absolvovala základný hasičský teoretický seminár, nemohla som to nespomenúť :-))))
5. Prvá šikovná asistentka v podobe mojej jednovaječnej sestričky (má slabší make-up ako ja, zbytočne by som si ho plačkaním nad cibuľou rozmazala :-))) načistí čo najviac cibule. Čo najviac preto, aby sme guláš nezahusťovali a aby mal "taký oný fajnový šmak". Cibule kľudne pridajte 2-3 kilá, aj viac! Samozrejme, ak máte kotlík aspoň taký veľký ako sme mali my. Inak si odhadnite surovín podľa oka.
6. Druhý šikovný asistent v podobe môjho manžela začne krájať hovädzie mäso. V guláši ľahko znesiete takéto veľké "žgunty" (ako tvrdí moja mamička), mäso sa pri varení stiahne, takže kľudne ho nakrájajte na väčšie kocky. Guláš chutí ešte lepšie, ak pomiešate viac druhov mäsa, kľudne pridajte aj 1 kg bravčového stehna alebo teľacinu.
7. Na čistenie zemiakov je času dosť. Tretia asistentka ale nemohla nasávať, tak sa začala podieľať na krájanie zemiakov. Na varenie gulášu si kľudne urobte čas 3,5 - až 4 hodinky, takže zemiaky majú čas ešte 2,5 hodiny, inak Vám na slnku moc sčernejú. Ak predsa len ich musíte silou-mocou očistiť, nechajte ich namočené vo vode.
8. Tak isto treba nakrájať rajčiny a papriky - na fotke je to síce vidno veľmi veľmi úboho, ale za týmto skvostom vo fľaši sedí môj manžel a krája a krája. Mňa ale viac zaujalo toto OMŠOVÉ VÍNKO, ktoré priniesol dedko Zdenko z archívnej pivnice a na počesť varenia gulášu v 100 stupňovej horúčave mi dal "enem" okoštovať. Škoda, že vínko tak pozoruhodnej krásy ako toto, som mohla akurát tak iba oliznúť a ovoňať :-( Zasa ostalo chlapom viac. Čo sa týka rajčín a paprík - nakrájajte po 2 kilá.
9. Ja viem, že sa to nepatrí napísať, ale nedovoľte deťom zjesť všetky rajčiny a papriky - gulášu by už chýbalo to "pravé orechové". Detičky, šup šup k bábovke, muffinám, hračkám, vode a zelenine dajte láskavo svätý pokoj!
10. Čo keby sme už teda začali variť. Na masti alebo oleji speňte všetku cibuľu, bude voňať ako bláznivá a začne Vám všetkým vykrúcať nosy, samozrejme aj tým, ktorí iba odvedľa sledujú, čo sa robí. Cibule bolo ako keby bola zadarmo, a trvalo dobrých 15-20 minút, pokiaľ bola všetka opražená do sklovita. NIkam sa ale neponáhľajte, ohník sledujte, aby nebol moc vysoký a aby Vám cibuľa neprihorela.
11. Ak bude cibuľa "k zožraniu", pridajte všetko mäso, miešajte, nechajte ho sprudka osmažiť, mäso sa potrebuje stiahnuť, aby ostalo šťavnaté. Miešajte a miešajte. Chudák ten človek, čo tam stál a miešal - blížilo sa poludnie :-))))))) Vy ostatní, ktorí ste schovaní pod PARAZÓLOM alebo v lepšom prípade pod stromom, sa tvárte ako keby nič, v žiadnom prípade neukazujte ani štipku viny a súcitu, že nie ste ten šťastný človek práve Vy, ktorý musí miešať.
12. AK bude mäso trocha osmahnuté, prilejte slávnostne za zvukov fanfár slovenskej hymny vodu. Ostatné prísady uvádzam bez presnej gramáže, pridávajte ich podľa chuti, určite varíte v inom kotlíku, v inom objeme, pre viac či menej ľudí, chcete hustejší alebo redší guláš, s knedľou (to je veľmi praktické na pikniku :-)) ) alebo s chlebíkom, je to na Vás, ako guláš dochutíte. V každom prípade budete potrebovať mletú červenú papriku (pridávajte ju až keď bude v kotli voda, inak by rýchlo zhorela a zhorkla),
13. pridajte majoránku, mleté čierne korenie, mleté biele korenie, gulášové korenie, korenie aké zvyčajne dávate do gulášu, nezabudnite soliť,
14. ďalej pridajte celé korenie, a koštujte a koštujte. Guláš sa musí podariť ako báááseň a musí na jazyku písať :-) Ak idete hlasovať o to, či bude guláš čípoš (štipľavý) alebo nečípoš (neštipľavý), tak zapojte do hlasovania aj deti, nech majú hlasovacie právo aj oni, hoci sú nezletilé na právne úkony. AK máte radi štipľavé guláše, berte do úvahy aj ten fakt, že deti budú za 4 hodiny po celodennom obžerstve napratané, a že guláš bude to posledné, na čo budú mať chuť..... čiže by mohol byť aj štipľavý :-) Tu sa už kúpu chilli papričky. Čím viac sa chilli papriky varia, tým bude guláš ostrejší. Ak máte azbestové orálne či verbálne dutiny, tak pridajte aj celý sáčok štipľavej papriky. Keď budete tak ostrý guláš jesť, tak vypotíte na slnku aj všetku slaninku, ktorú ste si krvopotne za uplynulé roky nazberali :-)))
15. Táto slonica, ktorá mieša guláš, som ja. Už len skutočná zvieracia slonica je dlhšie tehotná ako ja, toto tehotenstvo nemá konca kraja a budem kandidovať za najdlhšie tehotnú osobu ľudského plemena (prvé tehotenstvo tiež trvalo 42 týždňov). Síce mi bolo na slnku miestami horko-ťažko, ale v kútiku duše som prosila bábätušíka v bruchu, nech ešte jeden deň vydrží, pretože odísť rodiť "smradľavá" od dymu a zapotená od miešania gulášu, sa mi naozaj nechcelo. A okrem iného, bola som hlavný ochutnávač, kuchár a miestami aj asistent.... a kotlíkový guláš veľmi ľúbim, takže "jakýpakcopak".
16. Po 1,5 - 2 hodinkách konečne pridajte zemiaky - rozumej krumple. Nestojte pri kotli, keď bude unavený otecko hádzať zemiaky do variaceho a pariaceho sa kotla, aby Vám horúci guláš neurobil pekné "materské" znamienko na nohách.
17. Neskôr pridajte nakrájané rajčiny a papriky, a nechajte variť a variť. Na záver dochuťte, prizvite celú plejádu spolubojovníkov, aby prišli ochutnať a vyjadriť sa, či "móže alebo nemóže byť". My sme sa jednohlasne zhodli na tom, že môže byť!!!!!!!!!!!!!!!! A fertig!!!! Kto má azbestovú dutinu, kvalitnú poistku a porcelánové zuby, si môže naložiť. (Len pre istotu, tie nohy na fotke nie sú moje, sú to jedenástky mužského pohlavia)
18. Hovädzí kotlový guláš veľmi chutil, dokonca aj tým, ktorí prišli "nečakane, neohlásene a úplne náhodne" :-))))), počasie nás nesklamalo, deti voda neomrzela (to by sme sa asi čudovali, keby áno), dieťatko v bruchu vydržalo a nespôrodnilo sa mi. Už sa tešííííme na repete!!!!!!