Zapekané zemiaky s zeleninou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cuketu baklažán nové zemiaky paradajky čerstvý tymián rascu 2-3 strúčiky cesnaku 2 vajíčka trochu prerastanej slaniny mozzarellu pochúťkovú smotanu soľ čierne korenie olivový olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Baklažán nakrájame na kocky, osolíme a necháme v sitku odpočívať aspoň pol hodinu. Keď pustí nahorklú šťavu, prepláchneme ho studenou vodou a osušíme.



Dokiaľ baklažán púšťa horké slzy, pripravíme si zálievku: V miske rozšľaháme 2 vajíčka, pridáme 2-3 rozdrvené strúčiky cesnaku, osolíme a okoreníme. Nakoniec pridáme pochúťkovú smotanu a rozmiešame to na homogénnu masu.

Zapekaciu misku vytrieme olivovým olejom. Na spodok poukladáme na kolieska nakrájané zemiaky. Ďalšiu vrstvu bude tvoriť cuketa, nakrájaná na kocky, nasledovaná kockami baklažánu a paradajkami, takisto nakrájaných na kocky. Pridáme slaninku (samozrejme nakrájanú na kocky), posypeme nasekaným tymiánom a rascou. Takto vytvorené vrstevnice prelejeme pripravenou cesnakovo-smotanovo-vaječnou zálievkou a pokračujeme v budovaní ďalšieho poschodia, až pokiaľ sa neminie stavebný materiál. Na záver poukladáme na vrch kolieska mozzarelly a ozdobíme tymiánom.


Vložíme do vyhriatej rúry (200° C) a pečieme asi 25-30 minút, dokiaľ mozzarella nedostane peknú zlatohnedú farbu.


Dobrú chuť.