Gemerské guľky :)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 kg v šupke uvarených zemiakov, 2 kg surových zemiakov, 4 ks jemného mäsového výrobku Knacker(objavila som len nedávno v Bille, a z lepšieho som guľky ešte nerobila), alebo iný ( jemná slovenská saláma "kabanos"...), údené (krkovička, kolienko, ak máme viac Knacker-a, možu byť aj rebrá - údené je viac menej pre chuť...,), 3 vajíčka, cesnak, strúhanka, soľ, mleté čierne korenie, vegeta, majoránka, hladká múka na obaľovanie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept je pre veľkú rodinku, guľky môžete robiť spokojne aj z 1/2 dávky.

Pripravíme si ingrediencie: soľ, vegeta, korenie, majorán, cesnak, strúhanka....
... a Knacker...
...a 3 vajíčka...
2 kg surových zemiakov si nastrúhame na strúhadle najemno ako na halušky,alebo rozmixujeme na "kašu". Do cedníka si prestrieme plátennú utierku a pomocou nej vytlačíme zo zemiakov šťavu. Konzistencia má byť ako mäkšia bryndza.
Uvarené a surové vytlačené zemiaky spolu... Ešte pred zmiešaním si 1 pretlačený zemiak oddelíme, pretože ho dáme do mäsovej plnky na zahustenie.
Do zemiačikov pridáme soľ (asi 2 PL lyžice, keďže zemiačiky soľ majú radi:)), 1 vajíčko, majoránku, 3 prelisované strúčiky cesnaku a strúhanku. Poriadne premiešame. Strúhanky dáme asi toľko, aby sme mali cesto ako mäkšiu plastelínu.
...asi takéto cestíčko....
Údené uvarené mäsko pomelieme, spolu s Knackerom (alebo iným výrobkom...), pridáme asi 1 uvarený pretlačený zemiačik, 2 vajíčka, 3 strúčky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, vegeta. Dôkladne premiešame.
Plnka do guliek so všetkým, čo tam má byť...
...a začíname tvarovať guľky...
...a zabalíme plnku do zemiakového cesta...
Prvá guľka...
A šups do hladkej múky.
Prvá na tácke:)
A ďalšie guľky....Po čase, kým obaľujeme guľky v múke, nám guľky do seba múku akoby vpijú, takže keď ich všetky obalíme, začneme ešte raz. Čiže guľky obaľujeme dva krát.
Dvakrát obalené v múke.
Guľky môžeme dať aj do vývaru z údeného mäska. Opatrne pomocou naberačky alebo varechy ich vložíme do vriacej vody a premiešame, aby sa nám neprilepili.Počas varenia ich asi 2x premiešame. Keď vyplávajú na povrch, vyberieme do hrnca a prikryjeme pokrievkou. Zatiaľ ich nemastíme. Prikryté v hrnci alebo v rajnici sa nám sparia, ale nezlepia.
Cibuľku najemno nakrájame a v horúcom oleji opražíme do skla.
Mňam:). Uvarené guľky polejeme upraženou cibuľkou. Môžeme podávať s Acidkom. Kto má čo rád... DOBRÚ CHUŤ:)))