Zapekaná cuketa so syrom a šampiňónmi



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 menšie cukety, 250 g šampiňónov, pór, 1 rožok, 1 dl mlieka, 2 strúčiky cesnaku, cca 10-15 dkg syra na strúhanie, vegeta, pizza korenie, olej

POSTUP PŘÍPRAVY

***

Šampiňóny očistíme, umyjeme
a nakrájame ich na menšie kúsky.
Pór – ja som použila takýto kúsok
nakrájame na tenšie kolieska.
Ďalej potrebujeme dve menšie cukety,
ktoré ošúpeme, rozkrojíme na polovicu
a ešte priečne na polovicu.
Lyžičkou vydlabeme vnútro s jadierkami, asi tak 1 cm od kraja (ak použijete mladú cuketu s malými jadierkami, použite ho do plnky, alebo aspoň časť)
Cuketu máme očistenú a môžeme si pripraviť plnku.
Na troche oleja opražíme pór, pridáme nakrájané šampiňóny, aspoň polovicu vydlabanej masy z cukiet /vtedy nemusíte podlievať vodou, ak ju nepoužijete, vtedy to treba podliať troškou vody/,
pridáme vegetu, asi tri štipky pizza korenia a trocha podusíme, kým sa neodparí voda a necháme vychladnúť.
Starší rožok nakrájame, zalejeme asi 1 dl teplého mlieka, premiešame a necháme postáť.
Syr si nastrúhame na široké rezance.
K namočenému rožku pridáme vychladnutú šampiňónovú zmes, pretlačený cesnak, premiešame
a pridáme polovicu nastrúhaného syra. Poriadne premiešame.
Pripravíme si zapekaciu misu, alebo plech, do každého kúska cukety vložíme plnku, aj kopcom, dáme zapiecť na 190° C cca 20-25 min, alebo podľa potreby a vypneme rúru,
Tu ich máme upečené, (ak by sa stalo, že plnka trošku "zlezie" z cukety, potlačte ju späť)
a posypeme ich ešte nahrubo nastrúhaným syrom. Misu vrátime späť do rúry, kým sa neroztečie syr.
Stačí len takto, aby to nebolo potom vysušené a cuketa priveľmi mäkká. Ešte za horúca si môžete na každý kúsok posypať trošku sušenej bazalky.
Výborne sa k tomu hodia nové zemiaky – my sme mali uvarené zemiaky /nakrájané na kolieska/ preliate popraženou cibuľou a petržlenovou vňaťou – petržlenovú vňať umyjeme, osušíme, zbavíme stoniek a nakrájame nadrobno; na oleji spražíme cibuľu, pridáme petržlenovú vňať, chvíľku prehrejeme a nalejeme na zemiaky. Opatrne premiešať, alebo prehrkať.
A môžeme podávať so zeleninovým šalátom, alebo napr. cesnakovým dresingom; výborne to chutí aj studené. *Dobrú chuť*