Zapekaná cuketa so syrom a šampiňónmi
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2 menšie cukety, 250 g šampiňónov, pór, 1 rožok, 1 dl mlieka, 2 strúčiky cesnaku, cca 10-15 dkg syra na strúhanie, vegeta, pizza korenie, olej
POSTUP PŘÍPRAVY
***
|
Šampiňóny očistíme, umyjeme |
|
a nakrájame ich na menšie kúsky. |
|
Pór – ja som použila takýto kúsok |
|
nakrájame na tenšie kolieska. |
|
Ďalej potrebujeme dve menšie cukety, |
|
ktoré ošúpeme, rozkrojíme na polovicu |
|
a ešte priečne na polovicu. |
|
Lyžičkou vydlabeme vnútro s jadierkami, asi tak 1 cm od kraja (ak použijete mladú cuketu s malými jadierkami, použite ho do plnky, alebo aspoň časť) |
|
Cuketu máme očistenú a môžeme si pripraviť plnku. |
|
Na troche oleja opražíme pór, pridáme nakrájané šampiňóny, aspoň polovicu vydlabanej masy z cukiet /vtedy nemusíte podlievať vodou, ak ju nepoužijete, vtedy to treba podliať troškou vody/, |
|
pridáme vegetu, asi tri štipky pizza korenia a trocha podusíme, kým sa neodparí voda a necháme vychladnúť. |
|
Starší rožok nakrájame, zalejeme asi 1 dl teplého mlieka, premiešame a necháme postáť. |
|
Syr si nastrúhame na široké rezance. |
|
K namočenému rožku pridáme vychladnutú šampiňónovú zmes, pretlačený cesnak, premiešame |
|
a pridáme polovicu nastrúhaného syra. Poriadne premiešame. |
|
Pripravíme si zapekaciu misu, alebo plech, do každého kúska cukety vložíme plnku, aj kopcom, dáme zapiecť na 190° C cca 20-25 min, alebo podľa potreby a vypneme rúru, |
|
Tu ich máme upečené, (ak by sa stalo, že plnka trošku "zlezie" z cukety, potlačte ju späť) |
|
a posypeme ich ešte nahrubo nastrúhaným syrom. Misu vrátime späť do rúry, kým sa neroztečie syr. |
|
Stačí len takto, aby to nebolo potom vysušené a cuketa priveľmi mäkká. Ešte za horúca si môžete na každý kúsok posypať trošku sušenej bazalky. |
|
Výborne sa k tomu hodia nové zemiaky – my sme mali uvarené zemiaky /nakrájané na kolieska/ preliate popraženou cibuľou a petržlenovou vňaťou – petržlenovú vňať umyjeme, osušíme, zbavíme stoniek a nakrájame nadrobno; na oleji spražíme cibuľu, pridáme petržlenovú vňať, chvíľku prehrejeme a nalejeme na zemiaky. Opatrne premiešať, alebo prehrkať. |
|
A môžeme podávať so zeleninovým šalátom, alebo napr. cesnakovým dresingom; výborne to chutí aj studené. *Dobrú chuť* |