Pajglíky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g hladkej múky, 0,5 lyžičky soli, 1 vanilínový cukor, 1 dl oleja, 50g kvasníc (ja som použila 2 kl sušeného droždia), 50g cukru, 3 dl mlieka. + plnka (maková, orechová, džem), vajce na potretie

POSTUP PŘÍPRAVY

Ja som všetky potrebné suroviny vložila do domácej pekárne, a zvolila som program cesto. Ak DP nemáme, z mlieka, cukru a droždia si spravíme kvások, ten zmiešame s ostatnými prísadami a vypracujeme cesto, ktoré necháme nakysnúť asi 3/4 hodinu. Nakysnuté cesto rozdelíme na 4 časti - bochníčky. Bochníček rozvaľkáme na kruh, ten radielkom rozdelíme na 8 častí - trojuholníkov. Do širšej časti dáme za kávovú lyžičku náplne, zavinieme. Tak spracujeme všetky 4 časti cesta. Uložíme na olejom vymazaný plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 180 stupňoch do rúry. Pečieme do zlatova.
Plnka: ja som použila makovú. Pomletý mak zmiešame s cukrom podľa vlastnej chuti a zalejeme troškou vriaceho mlieka tak, aby nám vznikla hustá kaša. Tak isto si môžme pripraviť plnku aj z vlašských orechov. Ak použijeme džem, treba použiť hustejší a pajglíky dobre zvinúť, lebo džem vyteká.


originál recept mám po babke a je z dvojitej dávky, ja som si ho pre svoju potrebu upravila :)