závin *♥*MAKOVÝ * KVET*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g hladkej múky, 40 g čerstvých kvasníc, 350 ml vlažného mlieka, 3 PL práškového cukru, 1 mokka L soli, 2 PL oleja Plnka - 8 PL mletého maku, 6 - 8 PL práškového cukru (8 je až moc sladké - na náš vkus) , 50 g rozpusteného masla, vanilk.cukor, kôra z pol citróna Na potretie - 1 žĺtok

POSTUP PŘÍPRAVY

1) Pripravíme si ingrediencie a zo 100 ml mlieka, trochy cukru a kvasníc urobíme tekutý kvások. Do pekárne vložíme zvyšné kvapalné prísady, potom múku, cukor atď... a keď je hotový kvások, švacneme ho tam tiež. Zapneme program "cesto".
2) Cesto dáme na pomúčenú dosku, posypeme ho múkou a rozvaľkáme na 30 x 40 cm obdĺžnik. Pokvapkáme rozpusteným maslom a rozotrieme ho po celom ceste. Naň nasypeme zmes mak+ cukor, posypeme citrónovou kôrou a vanilkovým cukrom. Pokvapkáme zvyšným maslom.
3) Zvinieme do šulca, stočíme ho do kruhu a konce zlepíme k sebe. Prenesieme na plech vystlatý papierom NP. Ostrým nožom robíme zárezy cca do 2/3 závinu, čiže ho nedokrojíme a pretočíme o 90°. Zakryjeme a 20 minút necháme odpočívať v teple.
4) Rúru rozkúrime na 200°C. Pred pečením celý kvet potrieme žĺtkom a pečieme v rúre dočervena. Robíme skúšku špajdlíkom. V mojej rúre som to piekla takto: prvých 15 minút na 200°C (len zapnutý horný a dolný ohrev, na strednej priečke rúry), ďalej som znížila t = 180°C a zapla som pizza program (čiže bežal ventilátor ; a nad plech s kvetom som dala ešte jeden plech (bála som sa, aby sa cesto nespálilo na vrchu kvôli potretiu žĺtkom a dnu by ostalo neprepečené) a takto som ho piekla ešte 20 minút. Špajdlová skúška dala vedieť, že je koláč upečený, no pre istotu som ho nechala ešte chvíľu dopekať pri offnutej rúre ... pár minút (cca 4 - 5) lebo som aj tak už nemohla vydržaťod zvedavosti.

Pripravíme si ingrediencie a zo 100 ml mlieka, trochy cukru a kvasníc urobíme tekutý kvások. Do pekárne vložíme zvyšné kvapalné prísady, potom múku, cukor atď... a keď je hotový kvások, švacneme ho tam tiež. Zapneme program "cesto".
Cesto poriadne vybehne, mne sa prilepilo o okienko, tak dajte pozor. Keďže mi pri vyberaní trocha kleslo, nechala som ho ešte postáť a ono sa opäť umúdrilo.
dáme ho na pomúčenú dosku, posypeme ho múkou
rozvaľkáme na 30 x 40 cm obdĺžnik. Pokvapkáme rozpusteným maslom a rozotrieme ho po celom ceste
Citrón poriadne umyjeme saponátom, vydrhneme kefkou a dobre opláchneme, potom vysušíme. Postrúhame citrónovú kôru (ja som orajbala celý, lebo bol malý)
Pomastené cesto posypeme makom+cukrom ***pozn. Odporúčam zmenu - makovú plnku uvariť: do trochy horúceho mlieka dať cukor, rozpustiť a potom nasypať pomletý mak, miešať, odpariť tekutinu, vznikne hustá kaša ... pridať škoricu, dať vychladnúť. Potom cesto potrieť maslom a natrieť plnku. Mak nebude vypadávať. (kaša musí byť hustá, aby sme sa vyhli prasknutiu makovníka počas pečenia)
posypeme citrónovou kôrou a vanilkovým cukrom. Pokvapkáme zvyšným maslom (tento úkon som zabudla fotiť). Pokvapkajte po celom a poriadne, kľudne dajte i viac ako je v recepte.
Zvinieme do šulca, stočíme ho do kruhu a konce zlepíme k sebe. Pod veniec zasunieme plech s PNP (dobre, ak niekto asistuje)
Ostrým nožom robíme zárezy cca do 2/3 závinu, čiže ho nedokrojíme a pretočíme o 90°. (Na tejto fotke vidno, prečo treba makovú plnku viac pokvapkať maslom - aby sa mak pri pretáčaní nezosypával. Snáď by bolo i lepšie plnku urobiť kašovitú a natrieť na cesto) Ale toto bol úplne prvý pokus. Druhýkrát to už ide lepšie, lebo vieme, čo a ako :-)))
takže vidieť, že sa to podobá na kvet, (i keď obavy sú vždy :-) ) Zakryjeme a 20 minút necháme odpočívať v teple.
Rúru rozkúrime na 200°C. Pred pečením celý kvet potrieme žĺtkom a pečieme v rúre dočervena. Robíme skúšku špajdlíkom.
V mojej rúre som to piekla takto: prvých 15 minút na 200°C (len zapnutý horný a dolný ohrev, na strednej priečke rúry), ďalej som znížila t = 180°C a zapla som pizza program (čiže bežal ventilátor ; a nad plech s kvetom som dala ešte jeden plech (bála som sa, aby sa cesto nespálilo na vrchu kvôli potretiu žĺtkom a dnu by ostalo neprepečené) a takto som ho piekla ešte 20 minút. Špajdlová skúška dala vedieť, že je koláč upečený, no pre istotu som ho nechala ešte chvíľu dopekať pri offnutej rúre ... pár minút (cca 4 - 5) lebo som aj tak už nemohla vydržaťod zvedavosti.
V priereze....
rapídne rýchlo ubúda :-) cesto je mäkkučké ako páperie, plnka trocha sladká na môj vkus
Predsa zostalo i na dnes, lebo som ho piekla veľmi neskoro :-) Fotky s červeným nádychom sú spôsobené osvetlením nad kuchynským stolom, tie bledšie na linke, ktorá je osvetlená neónkou
včera som robila (14.5./13) s jablkovo-makovo-ríbezľovou plnkou.
s tými ríbezľami v maku je to miestami príjemne nakyslasté