*♥*Maďarský guláš - taký správny :-) *♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg hovädzieho na guláš (najlepšie krk, glejovka-resp. močing), 3 cibule, 6 strúčikov cesnaku, 2 čL ml.sladkej papriky, 1/2 čL mčk, 1/2 čL mletej rasce, 1/4 čL celej rasce, 1 PL majoránky, 1 chilli paprička, 1 - 2 ks zelenej papriky, 2 čL paradajkového pretlaku, soľ, na zahustenie 1 postrúhaný zemiak alebo 2 čL hladkej múky rozmiešané s trochou studenej vody

POSTUP PŘÍPRAVY

Umyté, osušené mäso zbavíme blán a prípadne i tuku. Pokrájame na väčšie kúsky. Cibuľu a trochu cesnaku pokrájame a dáme restovať na olej. Časť cesnaku necháme na záverečné dochutenie. Cibule by mala byť rovnaká kopa ako mäsa. Na cibuľu dáme restovať mäso. Opekáme ho čo najrýchlejšie pri vysokej teplote, aby sa čím skôr uzavreli póry, preto mäsko aktívne miešame. Keď je už poriadne orestované, pridáme koreniny. Opäť restujeme, aby sa všetky kúsky pekne obalili a osmahlo sa i korenie, len to nesmie dlho trvať (aby nezhorkla paprika). Pridáme zelenú papriku a chilli papričku. Taktiež pridáme pretlak, restujeme a osolíme. Týmto sa nám urobila krásna šťavička. Ale keďže ideme dusiť, musíme pridať potrebné množstvo vody. Uzavrieme vrchnák tlakáča a necháme dusiť. Čas dusenia v papiňáku pre rôzne druhy mäsa (či mias :-) ? ) je orientačný, takže budeme musieť experimentálne zistiť pre to naše aktuálne mäsko. Moje mäsko sa dusilo 50 minút. A bolo krásne mäkulinké a šťavnaté (Bohužiaľ, musím priznať, že nebolo kúpené u nás, ale u južných susedov. U nás kúpené bolo na pohľad pekné, ale dusila som ho oveľa dlhšie, kým zmäklo a nebolo také dobré :-( takže kvalita mínus )
Guláš po otvorení tlakáča ochutnáme, šťava zhustla od rozdusenej cibule, ale ak chceme viac šťavy, pridáme potrebné množstvo horúcej vody a dochutíme ju. Zahustíme pridaním jemne postrúhaného zemiaka alebo pridaním zátrepky z malého množstva vody a múky. Povaríme. Dochutíme už len prelisovaným cesnakom.

Pokrájame na väčšie kúsky
Cibuľu a trochu cesnaku pokrájame a dáme restovať na olej
Na cibuľu dáme restovať mäso. Opekáme ho čo najrýchlejšie pri vysokej teplote, aby sa čím skôr uzavreli póry, preto mäsko aktívne miešame.
Keď je už poriadne orestované,
pridáme koreniny.
Pridáme zelenú papriku a chilli papričku.
Taktiež pridáme pretlak, restujeme a osolíme.
Týmto sa nám urobí krásna šťavička
Ale keďže ideme dusiť, musíme pridať potrebné množstvo vody.
Uzavrieme vrchnák tlakáča a necháme dusiť.
Guláš po otvorení tlakáča ochutnáme, šťava zhustla od rozdusenej cibule
ak chceme viac šťavy, pridáme potrebné množstvo horúcej vody a dochutíme ju. Zahustíme pridaním jemne postrúhaného zemiaka alebo pridaním zátrepky z malého množstva vody a múky. Povaríme. Dochutíme už len prelisovaným cesnakom a majoránkou.
Podávame napr. s knedľou, alebo stačí len s chlebom, či rožkom.