*♥*Koláče s tvarohom alebo makom / a makové rožteky*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto - 60 dg polohrubej múky, 4 zarovnané PL kryšt.cukru, kocka kvasníc, 1 čL soli, 125 ml oleja alebo rozpust. masla, 250 ml mlieka, 50 ml vlažnej vody, 3 žĺtka ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Plnka - Tvarohová: 1 vanička tvarohu, 4 PL práškového cukru, 1žĺtko, hrozienka, troška strúhanej citrónovej kôry, hustý džem alebo lekvár, ktorý budeme dávať do stredu tvarohu ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Plnka - Maková: 1 dcl mlieka, 250 g maku, práškový cukor podľa vlastnej chuti, 1 rovná čL mletej škorice, hrozienka ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Drobenka - 1,5 čL masla, práškový cukor, polohrubá múka podľa potreby -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Na posypanie alebo ozdobenie trocha mandľových plátkov, olej alebo maslo na potretie koláčov pred pečením, 1 vajco na potretie koláčov

POSTUP PŘÍPRAVY

Tvarohovú plnku pripravíme zmiešaním príslušných uvedených ingrediencií .
Makovú plnku si spravíme ein-zwei, keď do rajnice nalejeme mlieko, vsypeme zomletý mak a pridávame práškový cukor podľa chuti, miešame a varíme chvíľu na sporáku, pridáme škoricu a trocha pokrájaných hrozienok. Fertig!

V mikrovlnke zohrejeme mlieko, do vlažného pridáme trocha cukru, múky a rozdrobíme doň droždie. Zakryjeme papierikom z droždia a necháme 5 minút stáť. Do misy preosejeme múku, klepneme do nej žĺtky, po obvode misy pridáme soľ a do stredu k žĺtkam dáme zvyšný cukor. Tekutý kvások vlejeme tiež do stredu a ešte chvíľu necháme stáť. Potom pridáme olej, prichystáme si vlažnú vodu a začneme miesiť cesto. Vodu pridávame postupne, podľa toho, aké je husté cesto. Cesto necháme poriadne vyhniesť, radšej viac ako menej. Spracované cesto dáme na teplé miesto vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku,
posypeme múkou i zvrchu a rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm.
Pohárom alebo vykrajovačkou s dosť veľkým priemerom (aspoň 8 cm) vykrajujeme kolieska, ktoré necháme na doske voľne kysnúť ešte aspoň pol hodky.
Zvyšné cesto, ktoré zostalo po vykrajovaní zhnetieme dokopy rukami a prikryjeme nahriatou kovovou miskou. Po pol hodinke (alebo aj tri štvrte) odkryjeme cesto pod miskou a opäť ho rozvaľkáme a opäť vykrojíme z neho kolieska, ktoré si dáme nabok. Zatiaľ si pozrieme prvé vykrojené kolieska, z ktorých sa už stali pekné kolesá.
Kolesá nakladieme na plech s papierom na pečenie (PNP) cca 12 ks na jeden plech. Do stredu kolies urobíme čajovou lyžičkou priehlbinu, do ktorej budeme klásť plnku.
Do stredu tvarohovej plnky dáme trocha hustého džemu, alebo niekoľko mandľových lupienkov. Rovnako naplníme i makovou plnkou. Boky naplnených koláčov najprv potrieme olejom a potom rozšľahaným vajíčkom (potretie vajcom nie je nutné, ak nechceme mať koláče tmavšie). Nakoniec ozdobíme drobenkou, ktorá tak trochu zabráni aj roztečeniu plnky (najmä tej tvarohovej).
Šupneme do vyhriatej rúry (200°C) a pečieme asi 15 minút (zapneme ventilátor). Tieto sú tvarohové s mandľovými lupienkami (boli potreté vajcom, trocha som sa oneskorila s vybratím z rúry)
tieto sú tvarohové s džemom uprostred a ďalšie sú makové
boli super a rýchlo mizli :-)
kým sa pečú kolesá, začneme sa venovať príprave makových rožkov. Kolieska na rožky rozvaľkáme do elipsy, ich okraje potrieme vajcom
a naložíme makovú plnku.
Stočíme a vytvarujeme rožteky tak, aby spoje boli dole. Kladieme na plech s PNP, potrieme olejom, prípadne vajcom a trocha posypeme drobenkou alebo mandľovými plátkami.
Dáme piecť asi na 180°C a pečieme o čosi dlhšie ako kolesá (17-18 min).
Bolo ich habadej a všetky tie makáče zjedol môj muž závislák :-D