Lentilková torta do škôlky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Tortička s lentilkami pre moju Megi do škôlky. Korpus: orechový; krém: vanilkový; poťah z cukríkov Marshmallows + lentilky Uvedený suroviny sú na tortovú formu s priemerom 25 cm Recept na korpus mám z MMB od Alexandry P.: Korpus: 7ks vajec, 160g kr.cukru, 120g polohrubej múky, 100g orechov, 6PL vriacej vody, 1/2 prášku do pečiva. Krém: 1,2 l mlieka, 4 bal. Zlatý klas, 2 vanil. cukry, 7 lyžíc kryšt.cukru, 200g masla, 3-4 lyžice práškového cukru (osladiť podľa chuti). - krém vystačí na naplnenie torty a tiež na potretie už naplnenej torty po obvode. Džem, rum, banán Poťahová hmota z cukríkov Marshmallows: 2 balíčky cukríkov Marshmallows - to sú tie penové také bielo-ružové, cca 2 lyžice citrónovej šťavy, cca 500 g práškového cukru, cca 10g Cery (stuhnutej).

POSTUP PŘÍPRAVY

Korpus:
Bielky vyšľaháme na sneh (môže sa pridať štipku soli) - odložíme do chladničky.
Žĺtky s kr.cukrom vyšľaháte do husta a postupne pridávate prevarenú vodu.
Múku, prášok do pečiva a orechy zmiešate a na striedačku s bielkami vmiešavate zľahka do žĺtok ( ja si vmiešam asi na tri krát zmes múky na striedačku s tromi lyžicami bielok v šľahači a potom to vareškou nadľahčím zvyšnými bielkami). Masu vylejeme do tortovej formy. Množstvo je na veľkosť formy 25 cm.
Pečieme pri teplote 150'C asi 40min.

Krém:
Z mlieka, Zlatých klasov, vanilk.cukrov a kryšt.cukru uvaríme hustý puding. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a do toho pridávame po lyžiciach teplý puding (nie horúci) a šľaháme aspoň 5 min.. Mne sa pri takomto postupe krém nezrazil. Niektoré baby pridávajú do tohto krému cca 1 dl oleja - aby sa krém nadľahčil a údajne zrazený krém sa týmto aj napraví.

Upečený a vychladnutý korpus 2x pozdĺžne prerežeme a naplníme vanilkovým krémom. Cesto pred samotným naplnením sa môže ešte pokvapkať rumom a potrieť džemom. Na 1 plát som poukladala na kolieska nakrájaný banán.

Poťahová hmota z cukríkov Marshmallows:
cukríky si dáme do misky, pokvapkáme citrónovou šťavou (ja som dala normálnu citrónku do čaju) a na pár sekúnd dáme do mikrovlnky na najvyšší výkon. Keď sú cukríky roztopené, pridáme Ceru (odhadovaná veľkosť 2 lieskových orieškov) a toľko práškového cukru, koľko hmota vsiakne - aby sa nelepila na ruky.
Keď už to má takú tuhšiu konzistenciu, nelepí sa na prsty a dá sa to sformovať do valčeka, hmota je pripravená buď na poťahovanie torty alebo na vykrajovanie rôznych ozdôb. Radšej dávam menej práškového cukru a nechám tú hmotu stuhnúť v chladničke, lebo pri prílišnej hustote hmoty sa potom ťažko vaľká a ľahko sa vyvaľkaná poťahová hmota pri prenášaní roztrhne.
Moja osvedčená skúsenosť: pridávam len toľko práškového cukru, aby sa mi hmota nelepila na prsty, sformujem do valčeka, zabalím do igelitového sáčku a dám do chladničky (hoci aj na noc). Po vybratí z chladničky vložím hmotu na cca 10 sekúnd do mikrovlnky na prehriatie a hneď rozvaľkám na doske posypanej Gustinom (to je obdobné ako Solamyl).
Aj teraz som si hmotu pripravila večer, na noc dala do chladničky, ráno som si ju rozvaľkala o cca 30 min. už bola torta aj potiahnutá.

"narodeninová oslávenkyňa" ráno - pred odchodom do škôlky
Takto sa detičky tešili v škôlke
A takto detičkám chutilo. Som vďačná pani učiteľkám, že mi umožnili pripraviť im takéto potešenie :)