Jahodová torta s tvarohovou šľahačkou alebo LUKÁŠOV JAHODOVÝ SEN



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

KORPUS: 3 vajcia * 3 kopcovité PL práškového cukru * 3 kopcovité PL polohrubej múky * papier na pečenie alebo tuk a polohrubá múka na vymastenie a vysypanie dna tortovej formy * PLNKA: 20 g práškovej želatíny * 250 ml vody * 120 g kryštálového cukru * 250 ml smotany na šľahanie * 250 g krémového tvarohu * 750 - 1000 g jahôd * cca 4 kiwi

POSTUP PŘÍPRAVY

O jahodovej tortičke na 3. narodky náš Lukáško sníval už dosť dlho. Vždy, keď sa hovorilo o torte, on sám hovoril LEN o jahodovej. :-) Je to trošku upravená torta, ktorú mám v receptoch - "Malinovo-šľahačkovo-želatínová torta s ovocím". Podrobnosti budú v obrázkovom postupe.

1. Bielka vyšľaháme so štipkou soli a s cukrom do tuha, postupne zašľaháme po jednom žĺtky, ...
2. ... poslednú pridáme polohrubú múku, ...
3. ... ktorú zľahka metličkou vmiešame do základu.
4. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie, alebo ho vymastíme a vysypeme polohrubou alebo hrubou múkou. Vylejeme do formy cesto a pečieme ho vo vyhriatej rúre cca 15-20 minút pri 180°C a necháme vychladnúť. Špáradlová skúška nám povie, či treba nejakú tú minútku ešte pridať.
5. Do pohára dáme 125 ml vody a prisypeme 20 g práškovej želatíny.
6. Premiešame a necháme pár minút nabobtnať.
7. Do kastrólika dáme 125 ml vody, prisypeme 120 g kryštálového cukru a zohrievame na sporáku za stáleho miešania až do rozpustenia cukru.
8. Kastrólik odstavíme zo sporáka a do teplého (pozor, nie vriaceho, inak by sa želatína nepodarila!) cukrového sirupu postupne vmiešavame nabobtnanú želatínu ...
9. ... až do úplneho rozpustenia. Keď sa vytvorí pena, vôbec nevadí. Takto pripravenú tekutú želatínu necháme ochladiť cca na telesnú teplotu.
10. Kým želatína chladne, vyšľaháme do tuha šľahačku a potom do nej zašľaháme krémový tvaroh.
11. Vychladnutú, ale ešte stále tekutú želatínu postupne vmiešavame do šľahačkovo-tvarohovej zmesi.
12. Tekutú plnku nalejeme na celý povrch korpusu ...
13. ... a tesne vedľa seba do plnky ukladáme umyté, odstopkované jahody.
14. Jahody zalejeme tekutou plnkou ...
15. ... a všetky naše hlavné hrdinky jahôdky sa schovajú. Tortu dáme do chladu poriadne stuhnúť.
16. Pred podávaním ozdobíme kolieskami kiwi, do stredu som dala z kiwi vykrojenú hviezdičku.
17. Na každé koliesko kiwi dáme 1 stredne veľkú jahôdku, zopár z nich nakrájame na plátky a tie rozložíme na vrch torty ...
18. ... a plátkami z väčších jahôd obložíme celú tortu po obvode. Netreba ich ničím "lepiť", nespadnú.
19. Takto to vyzerá, keď sú detské prstíky rýchlejšie ako foťák. :-)
20. A takto sa nám ukážu schované, priam utajené jahôdky na reze. :-)))