Žemľovka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

vianočka, 0,5lmlieka, 1vajce - no môže byť aj viac, 3 lyžice kryšťal. cukru, 100g masla ovocie vanilin.cukor

POSTUP PŘÍPRAVY

Mlieko zohrejeme, aby bolo teplé ale nie horúce.Pridáme 50g masla a cukor a žĺtok.
Misu z jánskeho skla vymastíme a posýpeme strúhankou.
Vianočku nakrájame na krajce.

Mlieko zohrejeme, aby bolo teplé ale nie horúce.Pridáme 50g masla a cukor a žĺtok. Spolu zmiešame.
Misu z jánskeho skla vymastíme a posýpeme strúhankou.
Vianočku nakrájame na krajce.
Nakrájané krajce hádžeme do pripraveného mlieka a poriadne vymáčame. Musia nasať čo najviac mlieka.
Takto vymáčané krajce vianočka ukladáme do misy z janského skla, no robili sme to aj na normálnom hlbokom pekáči a aj v remoske. Musíme pekne vystlať spodok misy.
z ovocia uprednostňujeme nastrúhané zavarené jablká. Ale dobré sú aj marhule, či broskyne.
Pokladáme ovocie na vianočku a pocukríme vanilínovým cukrom.
Potom jablká prikryjeme druhou vrstvou vianočky a dáme zapiecť do trúby na 180stupňov asi na 20 minút. Ja dávam ešte na vrch žemľovky zvyšok nepoužitého masla. Je potom lahodnejšia.
z Jedňného bielka vyšľaháme tuhý sneh. Stačí jedno bielko, netreba viac. Odporúčam pridať k bielku troška vody a štipku soli, aby lepšie stuhol sneh a bolo ho viac. Neprežeňte to s vodou. Namiesto soli môžete kvapnúť aj trošku šťavy z citrónu.
Sneh natrieme na vianočku. Je z toho pekný koláč.
a dáme zapiecť do rúry, aby sa sneh sfarbil do hnedy.
Upraceme bordel....
Servírujeme na tanier , ozdobené s grankom. Rady: *ak máte tvaroh, v kľude ho môžete dať nachsytaný (s cukrom a vajíčkom+ škoricoou) na ovocie *ak nemáte ovocie- nevadí *cukor použite aký chcete, kryštáľový sa roztopí a je lacnejší *bielok na vrchu nemusí byť, je tam len pre chuť a krásu *namiesto vianočky, môžete použiť aj žemľe, rožky, lupačky. no vianočka je najlahodnejšia a sú to veľké kusy, teda je s ňou menej roboty, čo oceníte aj s malými pomocníkmi.
*******************DOBRÚ CHUŤ !!!!!*****************************************