Krémová zeleninová polievka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
5 väčších zemiakov, ¼ veľkého zeleru, 2 väčšie mrkvy, cibuľa, vegeta, rasca, olej, 2 strúčiky cesnaku, asi 4 lyžice oleja, kyslá smotana, syr v črievku, na dochutenie syr na strúhanie, opražené pečivo, alebo pražený cestovinový hrášok
POSTUP PŘÍPRAVY
***
|
Očistíme si zemiaky, cibuľu, |
|
mrkvu, zeler, cesnak. |
|
Zeleninu nakrájame na menšie kúsky, |
|
Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak na tenké plátky |
|
a dosklovita opražíme na oleji. |
|
pridáme k cibuli a cesnaku, trocha opražíme, pridáme 2 lyžice vegety, |
|
rascu, premiešame, |
|
dolejeme 2 litre vody a necháme uvariť, kým nezmäkne zelenina. V tlakovom hrnci mi stačilo 15 min. od stíšenia plameňa. |
|
Polievku vypneme, pridáme syr v črievku, necháme rozpustiť, občas premiešame, |
|
pridáme mletý muškátový oriešok, |
|
keď sa rozpustí syr, pridáme polovicu kelímka kyslej smotany, premiešame a necháme prevrieť aspoň 2 min. |
|
Polievku odstavíme |
|
a tyčovým mixérom vymixujeme dohladka. |
|
Polievka má byť trošku hustejšia, môžeme si naviac pridať opražené pečivo, alebo pražené hráškové guľôčky, nastrúhaný syr a sušenú petržlenovú vňať. ***Dobrú chuť*** |