Rebarborový koláč s drobenkou - šťavnatý a kyselkavý



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 g očistenej rebarbory *
2 poháre bieleho jogurtu (pohár s objemom 200 ml) *
2 vajcia *
2 PL oleja *
2 poháre polohrubej múky *
1 pohár kryštálového cukru *
1 prášok do pečiva *

drobenka:
50 g masla *
80 g hrubej múky *
40 g práškového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

viď obrázkový postup

1. Rebarboru umyjeme,
2. ošúpeme,
3. nakrájame na kúsky, v mise zasypeme kryštálovym cukrom a necháme odležať aspoň 30 minút.
4. Rebarbora zatiaľ pustí šťavu, čím sa zbaví trpko-kyslej chuti. Scedíme ju a vyžmýkame.
5. Takto sa pekne "vypotila".
6. Zmiešame jogurt so žĺtkami a olejom,
7. pridáme múku,
8. kryštálový cukor,
9. prášok do pečiva a všetko spolu vyšľaháme.
10. Jemne vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov so štipkou soli.
11. Cesto vylejeme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a
12. navrch dáme nakrájanú rebarboru.
13. Z masla, hrubej múky a práškového cukru urobíme drobenku, ...
14. ... ktorou posypeme cesto s rebarborou a celé to "oškorico-cukrujeme".
15. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 60 minút pri 180 °C. Musíme dávať pozor, aby sa rebarbora nespálila. No a potom už treba len počkať, až koláč vychladne.