Šťavnatý ryžový nákyp
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Suroviny: ryža, mlieko, škorica,kyslá smotana, tvaroh, 2 balíčky vanilínového cukru, hrozienka, 2 vajíčka, práškový cukor, zavár. ovocie (naj. slivky alebo marhule)
POSTUP PŘÍPRAVY
Je jednoduchý a rýchly. Hor sa do varenia :-) !
|
potrebné suroviny |
|
ryžu (ja dávam dve 2dcl šálky) zalejeme mliekom, pridáme škoricu a varíme na miernom ohni , občas premiešame, je dobré variť v teflonovom hrnci, neprihorí |
|
uvarenú ryžu necháme vychladnúť, potom do nej pridáme smotanu, tvaroh, hrozienka, dve žĺtka, 2 balíčky vanilínového cukru, kto má rád sladšie môže pridať aj práškový cukor, všetko zmiešame |
|
vymastíme zapekaciu nádobu maslom, do nej dáme 1/2 zmesi |
|
zavárané ovocie necháme odkvapkať (šťavu si odložíme na poliatie nákypu pri podávaní),uložíme na zmes v nádobe |
|
nanesieme druhú 1/2 zmesi, zakryjeme alobalom a dáme piecť, pri 180°C, 30 min., posledných 10 min. necháme piecť bez alobalu |
|
z 2 bielkov si vyšľaháme penu, pridáme asi 2-3 lyžice práškového cukru a ešte trochu vyšlaháme |
|
po 30 min. vypneme rúru, na nákyp navrstvíme sneh z bielkov a vložíme ešte asi na 10 min. do teplej rúry |
|
necháme trochu vychladnúť a môžeme podávať, polejeme šťavou z ovocia, alebo ešte môžeme pridať aj kompót DOBRÚ CHUŤ! |