Zapekané zemiaky (baklažán, cuketa)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cca 4 väčšie zemiaky, olivový olej, pizza korenie, soľ, 2 balenia plátkových syrov, 3-4 väčšie paradajky, 20 dkg tvrdého syra, sušená bazalka

POSTUP PŘÍPRAVY

Miesto zemiakov môžete použiť baklažán, alebo cuketu.

Zemiaky (ja som mala nové),)umyjeme, osušíme, nakrájame (aj so šupkou) na plátky hrubé cca 5-7 mm
Množstvo zemiakov a ostatných surovín si prispôsobte podľa potreby, mne z uvedeného množstva vyšiel jeden plech a väčšia zapekacia misa.
Najprv si opražíme zemiaky (nie prudko)
dozlatista z každej strany na olivovom oleji. Olej dolievajte podľa potreby.
Preložíme na papier na pečenie (skúste pichnúť nožom do každého plátku, či je mäkký, ak je tvrdý, treba ho vrátiť späť do panvice). Alebo ak chcete, zemiaky nakrájané na plátky uvarte do polomäkka v osolenej vode, preložte na papier na pečenie, potrite olivovým olejom a dajte najprv samotné upiecť.
Každý plátok len trošku osolíme, posypeme pizza korením,
položíme kúsok plátkového syra (stačí len pokryť plochu zemiaka),
použila som tento plátkový syr, nie je veľmi slaný a nerozteká sa kade-tade...
položíme plátok paradajky (tie som krájala asi na 3 mm, aby neboli hrubé, ale ani veľmi tenké),
posypeme nahrubo nastrúhaným syrom a dáme zapiecť na 200° C, cca 5-7 min.
a kým sa pečie prvá várka, nachystáme si ďalšiu :)
Zapečené vyberieme
ešte za horúca posypeme sušenou bazalkou, mrvím ju ešte najemno prstami.
a môžeme podávať so zeleninovým šalátom. Výborne to chutí aj za studena. Dobrú chuť.