Botwinka alebo cviklová polievka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

5-6 celých cvikiel. Mladých aj s vňatou. Ja ju varim aj z posadenych cvikiel, ktore musim preriedit. Teda len z listov a maleho vyhonku. Vtedy sa vari kratsie. Trochu vývaru alebo kocku. Malé aj veľké korenie. Bobkový list Soľ. Muka moze aj nemusi byt. Smotanu najlepsia je 12 perc. Trošku múky na zátrepku, ktora moze aj nemusi byt. citrónová šťava alebo ocot kôpor uvarene vajco-podľa jedákov

POSTUP PŘÍPRAVY

Podľa obrázkov. Polievku som sa naučila v Poľsku a je lacná a rýchla. Môžeme ju jesť aj studenú.

Cviklu si umyjeme, očistíme. Ja som nemala pekne listy, tak som robila len z hlavičiek.
Nakrájame na menšie kúsky. Ak sú listy, tak ich dobre umyjeme a nakrájame na drobno.
Vložíme do hrnca a zalejeme horúcim vývarom, alebo kockou bujónu. Aby cvikla bola ponorená.
Pridáme soľ, korenie
bobkový list
a varíme na miernom ohni asi 15 minút. Po dovarení (ak je cvikla mäkká) si rozmiešame trochu múky so smotanou a vlejeme do hrnca. Citrónom alebo octom trošku dochutíme. Podľa toho či ju chceme na kyslo, alebo na sladkokyslo. Naložíme na tanier, pridáme kôpor, vajko na tvrdo a papáme. Do polievky môžeme pridať mäsko z vývaru.