Zdobený medovník



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Toto je rozpis na tretinu...čiže celá dávka je x3. :( Som si to teraz pozerala, že čo som tu dala... Ospravedlňujem sa :)
Perníkové cesto:
Hladká múka .....325gramov.
Práškový cukor...125gramov.
Palmarin..............25gramov.
Med.....................75gramov.
Perníkové korenie... ½ balíčka.
Sóda bikarbóna ....1 kávová lyžička.
Žĺtka.....................2 kusy .
Mlieko..................4 – 6 polievkových lyžíc.
Biela poleva na zdobenie:
Bielok......1 kus
Práškový cukor.....150gramov
Kyselina citrónová....1/2 kávovej lyžičky rozmiešaná vo vode
Práškový cukor 10-krát preosejeme a postupne pridávame do vyšľahaných bielkov. Potom pridáme kyselinu citrónovú a ešte 5 minút šľaháme.

POSTUP PŘÍPRAVY

Všetky tieto suroviny dáme do veľkej nádoby a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do celofánu a necháme 1 deň (24 hodín) stáť v chladničke.
Potom cesto vyberieme a na mierne pomúčenej doske vyvaľkáme na plát hrubý asi 0,5 cm. Formičkami vykrajujeme medovníčky, ktoré pred pečením potierame vodou a po upečení (teda ešte horúce) natrieme žĺtkom rozmiešaným s troškou vody.
Keď sú perníčky vychladené ozdobíme ich bielou polevou, ktorú si dáme do mikroténového sáčka, kde si v rohu urobíme malilinký otvor.