Karamelové veterníky-úžasné, lepšie ako z cukrárne!



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

***CESTO***500ml vody, 160g rastl.tuku, 320 g pol.múky, 8 vajec, dve štipky soli***1.PLNKA***1,1litra mlieka, 3 zlaté klasy, cukor***2.PLNKA***6 PL kr.cukru, 2 šľahačkové smotany 33%***KARAMELOVÁ POLEVA***50g kr.cukru, 3-4 PL mlieka, 220g preosiatého pr.cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept som dostala od Evičky K. (monitciara), s tým, že sú také fajné ako boli za socíku:o)))a konečne som ich vyskúšala.
Týmto Evke ďakujem za receptík.

výroba týchto zákuskov síce trvá dva dni, (neberte to úplne doslovne, len niečo treba urobiť v jeden deň a dalšie stačí až na druhý deň, takže sú to skôr dve etapy) ale myslím, že stoja za to....1.deň si uvaríme skaramelizovanú šľahačku, teda 2.plnku a upečieme veterníky......... 6 PL kryštálového cukru necháme skaramelizovať do hneda, až začne trošku po okrajoch bublať a trošku dymiť, ale ozaj trošku....aby mal tú správnu nahorkastú príchuť...
tu je tá správna chvíľa, všimnite si ako po krajoch bublinkuje..
keď tam vlejeme dve šľahačky 33%-né !!!!(lepšie bude ak budú mierne zohriate, menej to potom prská ako keď sú rovno z chladničky, používam tie po 250ml, to znamená že potrebujeme 500ml)
necháme karamel dobre rozpustiť a rozvariť, necháme vychladnúť a odložíme do chladna...minimálne na 12hodín-najlepšie do druhého dňa
na cesto si vode rozpustíme tuk (heru a pod.)pridáme štipku soli
vsypeme múku a stále miešame...aby som mohla fotiť, musela mi mamička pomôcť:o)
takže miešala o dušu, až kým sa cesto neodliepalo od hrnca, nič zložité to nie je...troška námahy, ale len chvíľu:o)
cesto necháme mierne vychladnúť a nachystáme vajíčka, ináč pôvodne je v recepte uvedená len polovičná dávka na cesto, ale na to množstvo plniek sa mi to zdalo veľmi málo a bola to pravda, veterníky som potom aj tak plnila do plnoplna, však to vidno na obrázku... a aj tak sa ešte ušlo deťom dosť pudingu na vylizovanie:o)
po miernom vychladnutí primiešavame postupne vajíčka, vždy počkáme kým sa vajíčko dobre zmieša a až potom dávame ďalšie...a ďalšie..
Ešte teplé vytláčame cez kuchársky miešok na vodou vymytý plech. Nepripraviť si naraz viac plechov, lebo keď cesto stojí na plechu dlhšie, prilepí sa.
upečieme do svetlohneda, piekli sa vo vyhriatej rúre (mám teplovzdušku) na 200°C takých 20 minút, treba sledovať....niekedy to trvá dlhšie...RÚRU NEOTVÁRAŤ!!! a želám všetkým, nech sa podaria, ja mám momentálne to šťastie, že mama teraz býva chvíľu u nás, tak som mala morálnu podporu, lebo som veterníky ani nič podobné ešte nepiekla....ak máte strach, spravte len polovičnú dávku, ale keď sa vám podaria, tak to budete ľutovať, že ich je tak málo.... tu na obrázku vidíte všetky, teda okrem jednej, ktorú mi malá zjedla nenaplnenú....vyjde ich okolo 25 ks o veľkosti asi 5-6-7cm (z uvedenej dávky..tak vyšlo mne a šikovným viac). Jednej maminke sa podarilo až 35 kúskov po 5cm a ďalšej až 45ks!!!
na druhý deň si uvaríme puding, cukru dajte podľa chuti
ja som puding uvarila v prvý deň, tak som ho pred plnením prebehla chvíľu mixérom, aby neboli hrudky....a dalo sa, bol hladučký...
veterníčky prekrojíme ostrým nožom, majú byť takéto duté...priznám sa, že z druhej várky sa mi ich pár nepodarilo a nevyskočili tak ako ostatné, asi preto, že sa mi pretrhli dve vrecká a posledné som kôpkovala radšej lyžicou a neboli striekané...dôležité ale je, že sa všetky zjedli a všetky aj chutili.
karamelovú polevu musíme mať teplú, lebo chladnutím trošku stuhne...kr.cukor skaramelizujeme, pridáme 3PL mlieka a rozvaríme...3PL je málo, tak som samozrejme dala viac...
Originál v recepte znie: 220 g prášk. cukru preosejeme do misky a po častiach pridávame karamel. Dobre rozmiešame. TOTO SOM NEPOSLÚCHLA, urobila som to presne opačne, do karamelu som nasypala pr.cukor , zohrievala a podľa potreby som ešte pridávala mlieko.
keď začal karamel moc hnednúť, tak som ho odstavila a miešala do hladka
šľahačky, ktoré doteraz oddychovali a čakali na svoju chvíľu, na ktorú som sa mimochodom veľmi tešila, vyšľaháme..nezľaknite sa, zpočiatku je to riedke (môžte pridať aj stužovač)
ale po pár minútach intenzívneho mixovania vám vznikne takýto krém, a tá chuť!!!
KONEČNE- vytúžené finále....plnenie najprv hustým pudingom, prepáčte za tú hroznú kvalitu, ale už sa mi tak triasli ruky nedočkavosťou, že som nemala síl fotiť znovu a lepšie:o)
druhý sa dá karamelový a úúúžasný krém
a dokončíme vrškami namáčanými v karamele, ktorý ak vám medzitým náhodou, alebo určite?, zhustne, zahriatím ho znovu rozpustíte
HOTOVO!!!
DOBRÚ CHUŤ! Prvý patrí VÁM za tú námahu;o) a sú dobré aj na tretí deň, teda ak vydržia....