Broa - portugalský kukuričný chlieb



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kvások: 150 ml mlieka, ½ kocky droždia (alebo 2 lyžičky sušených kvasníc), 1 mokka lyžička cukru, ***400 g hladkej múky T-650, 150 g kukuričnej hladkej múky, 1 a ½ kávovej lyžičky soli, 350 ml vody, 2 polievkové lyžice olivového oleja

POSTUP PŘÍPRAVY

Nedávno som piekla tento kukuričný chlieb (podľa receptúry z jednej skvelej knihy o pečive), ale zdal sa mi suchší a hutnejší, tak som si upravila recept (zmenila som pomer múky a pridala o trošku viac oleja a vody) - chlebík je viac vláčnejší, nemrví sa a je veľmi chutný. Ja som si cesto miesila ručne, ale môžete si ho pripraviť aj v domácej pekárničke.

Pripravíme si kvások: mlieko si zahrejeme, malo by byť príjemne teplé, rozmrvíme droždie, pridáme cukor, premiešame a necháme postáť aspoň 10 min.
do misy preosejeme hladkú múku,
kukuričnú múku,
použila som takúto
pridáme soľ, premiešame,
urobíme si v prostriedku priestor pre kvások,
vodu,
olej,
vymiesime varechou, poprášime hladkou múkou, zakryjeme utierkou a necháme nakysnúť 1 a1/2 hod.
Cesto máme vykysnuté,
v mise ho v prostriedku zrazíme päsťou, vyfučia sa tak bubliny a necháme postáť ešte 10 min.
a preložíme na pomúčenú dosku
preložíme na polovicu,
prevrátime, chytíme za kraje a zoštipkáme – ako buchtu.
Prevrátime a dlaňami na doske stlačíme cesto k sebe a otáčame, aby bol pekne okrúhly – stlačiť-povytáčať – zopakovať aspoň 4x. Radšej nech je menší a vyšší.
Vytvarujeme ho do bochníčka,
preložíme na papier na pečenie, ten ešte posypeme múkou na tom mieste, kde bude bochník a necháme podkysnúť zakryté 1 hodinu. Ja som ho zakryla väčšou misou, aby som mu nebránila v kysnutí. Asi 10 min. pred vložením do rúry podstrčte spodné okraje cesta pod bochník – jednou rukou držím plech, druhú strčím do sáčku od múky a podsúvam.
Tesne pred vložením posypeme bochník múkou a pečieme na 180° cca 30-35 min. do zlatohneda. Mne stačilo 30 min.
Upečený chlieb oprášte od múky,
potrite po chvíľke studenou vodou a nechajte vychladnúť na mriežke.
...striedka