Cappuccino (kapučíno) rezy s jahodami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g mascarpone * 6 plátkov želatíny * 2-3 sáčky cappuccina Nescafé classic (cca. 30-45g) * 250ml šľahačkovej smotany * 100g práškového cukru (alebo podľa chuti) * 1 vanilkový cukor * čerstvé voňavé jahôdky * dlhé cukrárske piškóty (namiesto piškót sa dá použiť aj upečená piškóta)

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento "nebezpečne dobre vyzerajúci " dezertík patrí do kategórie "tiramisoidné" :)) Rozdiel je však taký, že krém neobsahuje čerstvé vajíčka, piškóty sa nenamáčajú a namiesto kávy je použité cappuccino. Navyše sú v ňom čerstvé jahôdky, čo ocenia všetci milovníci tohto geniálneho ovocia. Mám vyskúšané, že krémik je výborný aj ako plnka do torty...

Ako prvé si zalejeme uvedené množstvo cappuccino (ja som dala 2 vrecúška) horúcou (nie vriacou!!!) vodou (vody cca. 200ml). Želatínové plátky namočíme do studenej vody a necháme 10min. napučať.
Do teplého cappuccina pridáme napučané plátky želatíny, z ktorých sme vytlačili prebytočnú vodu. Plátky pridávame postupne a za stáleho miešania - nebojte sa toho, krásne sa vám v teplom nápoji rozpustia. Takto pripravené cappuccino necháme vychladnúť a potom ho vložíme na asi 30min. do chladničky - priebežne sledujeme, či začína tuhnúť...
Medzitým, ako nám cappuccino oddychuje v chladničke si porozkladáme do hranatej formy piškóty. Kto chce, môže ich pokvapkať nejakou ovocnou šťavou. (to pokvapkanie naozaj odporúčam, lebo ja som to neurobila a mala som piškótky trochu tvrdé, väčšinou totiž nedávam piškóty ale upečený piškótový plát)
Vymiešame si mascarpone s práškovým cukrom...
Do mascarpone krému pridáme postupne tuhnúce cappuccino a dobre vymiešame. Cappuccino nesmie byť stuhnuté úplne, musí sa dať liať. Pretože keby bol tuhý - spôsobilo by to pri zašľahaní do mascarpone žmolky v kréme. Takže vždy lepšie tekutejšie. (Stalo sa mi už, že som to prešvyhla a cappuccino mi stuhlo na želé, v takom prípade to tiež nie je úplne stratené, zachránite to tak, že si napustíte do menšieho hrnca vodu, hrnček s cappuccino do neho položíte a zahrievate a miešate o sto šesť, voda sa však nesmie variť. Zachvíľu máte opäť pôvodný stav cappuccina, ktorý opäť strčíte do chladničky. Avšak želatína v cappuccino stratí touto procedúrou trochu svoju želírovaciu schopnosť, takže vám to nebude chcieť dobre tuhnúť, ale ani tu sa neľakajte - mascarpone je zázračný syr, ktorý prežije všetko a chladničke vám rezy aj tak dobre vytuhnú).
Smotanu na šľahanie si vymiešame dotuha spolu s vanilkovým cukrom a postupne primiešavame do mascarpone-cappuccino krému.
Výsledný krémik má vyzerať nejako takto...
Asi polovicu krému rozotrieme na pripravené piškóty...
Na krémik rozložíme ľubovolne nakrájané jahôdky.
Prikryjeme zvyšným krémom a povrch uhladíme...Zľahka prikryjeme alobalom, vložíme do chladničky a necháme do druhého dňa stuhnúť...
Na druhý deň nakrájame na rezy, môžeme poprášiť cappuccino práškom a podávame ozdobené čerstvými jahôdkami...mňaaam:))