*♥*Pagáčiky oškvarkové *♥* - vynikajúce



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

75 dg polohrubej múky, 15 dg Hery, 1 čL soli, 2 celé vajíčka, 2,5 dl mlieka, troška cukru, kocka kvasníc, soľ, 1 čL vína alebo octu, 50 dg oškvarkov, na potretie vajíčko, 1 PL mlieka

POSTUP PŘÍPRAVY

Ak robíme cesto v DP, všetky prísady (okrem posledných troch :)) dáme do pekárne a zvolíme program CESTO

Ak robíme ručne, alebo hnetačom, postupujeme nasledovne:

Pripravíme kvások - do vlažného mlieka dáme štipku cukru a rozdrobíme kvasnice. Prikryjeme a keď kvasnice vyjdú na povrch, vlejeme ich do misy, v ktorej máme pripravenú preosiatu a nahriatu múku. Pridáme vajíčka, roztopenú heru, soľ a víno. Vymiesime cesto a necháme ho na teplom mieste zakryté kysnúť na dvojnásobok.

Vykysnuté rozvaľkáme na pomúčenej doske a na 2/3 cesta natrieme pomleté oškvarky. Osolíme (rátame s tým, že aj oškvarky sú slané) a nenatretú časť cesta preložíme na natretú.
Taktiež preložíme cesto z druhej strany (máme na sebe 3 vrstvy) a ešte preklopíme zhora a zdola. Poskladané ho máme do tvaru kocky, prikryjeme ho utierkou a necháme odpočívať cca 15 - 20 min.
Potom cesto znova rozvaľkáme a poskladáme približne rovnako ako predtým. Opäť prikryjeme a necháme stáť. Zopakujeme ešte 2 x.
Po vykysnutí rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 - 2 cm. Ostrým nožom urobíme na ceste mriežku a vykrajujeme pagáčiky. Kladieme ich na plech vyložený papierom, potrieme vajcom rozmiešaným s lyžicou mlieka a posypeme rascou ( nie je nutné).
Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C do ružovkasta.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a na 2/3 cesta natrieme pomleté oškvarky. Osolíme
nenatretú časť cesta preložíme na natretú. Taktiež preložíme cesto z druhej strany (máme na sebe 3 vrstvy) a ešte preklopíme zhora a zdola. Poskladané ho máme do tvaru kocky, prikryjeme ho utierkou a necháme odpočívať cca 15 - 20 min.
Potom cesto znova rozvaľkáme a poskladáme približne rovnako ako predtým. Opäť prikryjeme a necháme stáť. Zopakujeme ešte 2 x.
Po vykysnutí rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 - 2 cm.
Ostrým nožom urobíme na ceste mriežku a vykrajujeme pagáčiky. Kladieme ich na plech vyložený papierom, potrieme vajcom rozmiešaným s lyžicou mlieka a posypeme rascou ( alebo niečim iným, ale nie je nutné).
Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C do ružovkasta.
Vždy sa po nich len zapráši :))