Tvarohovovo-jahodová charlotta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

ROLÁDA: 3 vajcia * 3 hrste hladkej múky * 3 hrste práškového cukru * červený tekutý džem * NÁPLŇ: mäkký nízkotučný tvaroh v kelímku * 1 vajce * 1/2 litra mlieka * 1/2 hery * 5 PL práškového cukru * 1 vanilkový cukor * 1 potravinárska želatína 20g * DO PLNKY: jahodový kompót * VERCAJCH: celofán * mastný papier * asi 2 litrová okrúhla nádoba na charlottu

POSTUP PŘÍPRAVY

Ako by to bolo so zákonom schválnosti, keď sa mi práve na Deň matiek nepodaril zákusok :-((( Želatína sa mi zliala do rolády a efekt zmizol :-( Ale nevadí, zjesť sa dala - a vraj bola vynikajúca :-)

1. Postup pridávam, hoci sa výsledný efekt moc nevydaril - no čo už, nehambím sa priznať, že som to jednoducho pokazila, lebo som sa ponáhľala. Na šarlotu najprv upečieme rýchlu roládu a potom do nej urobíme plnku. Takže oddelíme vajíčka od žĺtkov,
2. Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom. Recept na túto jednoduchú roládu mám od nebohej babičky, ktorá všetko váženie prenechávala na hrste. Akú veľkú hrsť máte, toľko zoberte :-))) Takže keď použijete 4 vajíčka, použite 4 hrste práškového cukru a 4 hrste hladkej múky.
3. Takisto vyšľahajte na tuhý sneh aj 3 bielka.
4. Vyšľahané žĺtky spojíme opatrne so snehom a múkou. Opatrne miešajte - do žĺtkov postupne pridávajte po jednej lyžici vyšľahaného snehu a jednej lyžici múky. A fertig.
5. Na plech si nachystajte papier na pečenie, vylejte naň cesto
6. a povrch uhlaďte.
7. Upečte pri teplote 180 stupňov - trvalo to asi 15 minút. Po upečení, ešte za horúca, roládu preneste na vlhkú utierku a zviňte ju. Takto ju nechajte mierne vychladnúť.
8. Roládu nechajte na pokoji a rýchlo si urobíme želatínovú tvarohovo-jahodovú náplň. Do misy dajte mäkký tvaroh, polovicu hery,
9. vanilkový cukor,
10. práškový cukor,
11. a horúce mlieko. (Predtým, ako vylejete pol litra horúceho mlieka do misy, odoberte z neho asi 1-1,5 deci a nechajte ho v hrnčeku trocha vychladnúť na želatínu)
12. V hrnčeku mlieka rozmiešajte želatínu a nechajte ju napučať. Keď bude hustá a napučaná, pridáme ju do misy s mliekom.
13. Zatiaľ všetky suroviny s horúcim mliekom vyšľaháme elektrickým šľahačom na hladkú hmotu. Dajte si na misu nejakú utierku alebo celofán, masa je veľmi riedka, takže by Vám ofŕkalo pol kuchyne a Váš nový "vohoz".
14. Do vyšľahanej masy pridajte napučanú želatínu, nechajte to trocha vychladnúť a pridajte
15. jedno celé surové vajíčko a opäť rozmixujte. Náplň do šarloty je urobená, a tak ju dajte na pár minút do mrazáku, potom do chladničky, aby trocha stuhla.
16. Keď strčíte krém do chladničky, tak nachystáme roládu. Polovychladnutú roládu opatrne rozbaľte, papier odstráňte,
17. rozotrite na ňu riedky červený džem - najlepšie jahodový alebo slivkový,
18. roládu zviňte,
19. a pokrájajte na tenké roládky.
20. Dno okrúhlej misky vyložte celofánom alebo jemnými igelitovými sáčkami a postupne poukladajte po celom dne a bokoch nakrájané roládky.
22. Asi takto nejako. Misu oužívam túto asi 1,5 litrovú, nemám odhad :-)))
23. Na roládky poukladajte kompótové, dobre scedené mäkké ovocie. Použila som jahody, pár jahôd si odložte na ozdobu. Masu v chladničke nechajte stále tuhnúť, pokiaľ nebude hustá, aby "nevyplavila" roládky v mise. Ja som sa ponáhľala, tvarohová zmes mi ešte moc nestuhla, takže výsledný efekt charlottky bol na zaplakanie. Teda aspoň pre mňa :-(((((
24. Tuhnúcu zmes potom nalejte na roládky,
25. A hotovo. Charlottu strčte na niekoľko hodín stuhnúť do chladničky, najideálnejšie na celú noc. Potom prečnievajúce okraje odrežte, spapajte alebo hoďte nejakému hafančekovi.
26. Potom ju vyklopte na misu a hotovo. Inak to nie je také zdĺhavé ani zložité, ako to vyzerá, všetka príprava trvá necelú hodinku - teraz rátam bez čakania, pokiaľ želatínová zmes trocha stuhne.