Grankový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600 g hladkej múky, 100 g kryšt. cukru, 1 sáčok sušeného droždia, 300 ml mlieka, 4 žĺtky, 80 g roztopeného masla a na potretie 1 žĺtok + môžete koláčik posypať plátkami mandlí ako som to urobila aj ja. PLNKA: granko alebo na čo máte práve chuť: orechy, kakao, tvaroh, lekvár, nutela

POSTUP PŘÍPRAVY

S cestom mi pomohla "domáca pekárnička", po vykysnutí som cesto rozdelila na 2 polovice (môžete aj na 4 a budete mať 2 koláče), každú som potrela maslom a posypala grankom. Cesto s plnkou som zvinula tak, aby mi vznikli dva dlhé pramienky a klasických spôsobom som urobila "vrkoč", ktorý som nechala na vymazanom plechu kysnúť ešte cca 30 minút. Koláčik som nakoniec potrela rozšľahaným žĺtkom a piekla cca 20 minút pri teplote 180 stupňov.