Šišky rôzne tvary



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g polohrubej múky a trochy hladkej na posypanie, 30 g masla alebo margarínu, 90 g cukru, 3 vanilkový cukor, štipka soli, polku čerstvého droždia, 3 rozšľahané vajcia, 90 ml vlažného mlieka, 90 ml vlažnej vody, slnečnicový olej na vyprážanie, džem, tvaroch, mak

POSTUP PŘÍPRAVY

Pripravíme si kvások. Odoberieme si do pohára mlieko, ktoré si zohrejeme na trošku teplé, nie však horúce, a pridáme ešte trochu cukru. Potom si rozmrvíme do neho droždie, ktoré necháme napučať, teda kým sa nezdvihne až po okraj pohára. Máme tak aj istotu, že droždie je dobré.
Do misky si dáme múku a rozmrvíme do nej maslo, pridáme cukor, 1 vanilkový cukor a droždie. V strede suchých prísad urobíme jamku a vlejeme do nej vajcia, mlieko, a vodu a vymiešame na hladké cesto. Vajcia si môžme rozšľahať vo vode, alebo mlieku.
Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste 1 až 1 1/2 hodiny.
Pomúčime si dosku, aj cesto a môžme ho vyvaľkať na hrúbku asi 1 cm a môže byť aj viac ako 1cm, potom budú šišky tučnejšie. S cestom sa dobre pracuje.
Vykrajujeme s pohárom kolieska. Je dobré nechať ich ešte trochu nakysnúť. Zohrejeme si olej a môžme vyprážať. Na vyprážanie potrebujeme dosť veľa oleja. Šišky treba častejšie obracať, aby sa nám nepripiekli a vyprážať dosť pomaly, aby sa dobre prepiekli aj z vnútra. Ak chceme môžme v strede kolieska popritláčať rukou a spraviť jamky, kde potom môžme po vypražení dať lekvár. Šišky sa dajú aj hneď plniť lekvárom, ale je potrebné ich pomaly pražiť, aby neostali v strede surové.
Z tohto istého cesta môžme spraviť aj tvarohové trojhrance, a to tak, že si cesto povykrajujeme na štvorce, naplníme tvarohom, a preložíme do trojuholníka. Je dobré cesto po okrajoch dobre popritláčať, aby nám tvaroch počas vyprážania nevytiekol. Do tvarohu môžme pridať 2 vanilkové cukre, ale aj obyčajný podľa toho aký sladký ho chceme mať.
Dobrý tip : Kto má rád mak, môže si naplniť šišku aj pomletým makom, do ktorého pridáme práškový cukor a trochu vriaceho mlieka. A sú výborné.