*♥*Jogurtová knedľa*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 hrnček hladkej múky, 1,5 hrnčeka polohrubej múky, pol hrnčeka vlažného mlieka, pol kocky kvasníc, pol čL kryšt.cukru, 1,5 čL soli, jogurt Activia biela sladká, 1 žĺtko

POSTUP PŘÍPRAVY

xxx

Pripravíme si kvások - mlieko zohriať v mikrovlnke, aby bolo teplé (nie horúce), dáme doň cukor, troška múky a rozdrobené kvasnice, prikryjeme a necháme v kľude.
Múku preosejeme do misy, vyklepneme do nej jedno žĺtko a jogurt (nie studený, ja som ho dala na 20 sekúnd do mikrovlnky), osolíme. Keď kvasnice v mlieku vyskočia na povrch, vlejeme i kvások do misy s múkou .
Aspoň takých 7 - 10 minút hnetieme a to poriadne, neulievame sa. Čím viac vzduchu vpravíme do cesta, tým lepšie pre naše knedle.
Potom cesto posypeme múkou, misu zakryjeme buď utierkou alebo vrchnákom a dáme kysnúť. Po nejakej polhodine by cesto malo byť vykysnuté (ak bolo niekde na teplom mieste- najlepšie niekde pri sporáku, kde sa niečo varí).
Stred dosky trošku posypeme múkou a vykydneme na ňu cesto. Posypeme ho trochou múky a sformujeme ho, rukami roztlačíme na hrubšiu placku.
Cesto rozkrojíme na dve časti, každú časť si ešte pekne utľapkáme do približne obdĺžnikového tvaru (netreba vymeriavať uhly :) ani vaľkať)
potom zrolujeme do valčeka. Konce valčeka postláčame smerom k doske, aby nebolo vidno rolovanie (nič sa nestane, ak to neurobíme), oba valčeky ešte troška sformujeme do knedľovitého tvaru
Prikryjeme ich utierkou a necháme aspoň 10 min odpočívať, aby ešte narástli
Zatiaľ si vezmeme väčší kastról alebo hrniec, vymastíme jeho boky, nájdeme si parák, aj ten vymastíme a do hrnca nalejeme toľko vody, aby jej hladina bola len pod parákom. Dáme variť pod pokrievku. Keď voda vrie, knedle položíme na parák a znova prikryjeme pokrievkou.
Po 20 minútach sú knedle hotové. Vypneme a dáme preč zo sporáka. Najlepšie je nechať ich nejakú minútku ešte zakryté, potom odkryť a nechať chvíľu chladnúť (ale nie dať niekam von do chladu). Vyberieme ich teda tak po 10 minútach, lebo sú krásne mäkké, hodvábne a mohli by sme ich nejak domágať.
Knedle dáme na tanier a mašlovačkou alebo pierkom ich pomastíme zo všetkých strán.
Krájame niťou, keď viac vychladnú.