Sviečková z bravčového mäsa s figovo-koňakovou omáčkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cca. pre 2 osoby: 4 mäsové medajlónky (sviečkovú si nakrájame na kruhy o hrúbke cca 4-5 cm), soľ, mleté čierne korenie (najlepšie z mlynčeka), 8 natenko nakrájaných plátkov slaninky, špáratká, 1 PL oleja olivového, 8 PL koňaku, 150ml vody, 2 ČL vývaru hovädzieho - alebo kúsok bujónu, 1-2 PL škorbu na zahustenie - radšej menej ako priveľa!, 4 čerstvé figy, 1/3 až 1/2 čili papričky - kto to má rád pikantné - pozor na papričky "ozembuch", 4 ČL tmavého cukru.

POSTUP PŘÍPRAVY

postup dopíšem neskôr

Medajlónky posypať so soľou a čiernym korením. Po bokoch obtočiť slaninku a pripevniť špáratkom.
Olej zohriať v panvici a medajlónky v ňom z každej strany 10 min opekať. (to je veľmi jemné mäso, preto niekedy podľa hrúbky stačí aj menej - pozor nato, čo nám predávajú v obchodoch!).

Po dopečení ich vyberieme z panvice, zabalíme do alobalu, aby nevychladli. Do výpeku dáme čilipapriku, vlejeme koňak, vodu, vývar, pridáme figy a prudko povaríme pár minút. Zahustíme škrobom, dochutíme cukrom, soľou.

Príloha - opekané zemiaky.

Dobrú chuť, je to naše obľúbené jedlo, na stole do 1 hodiny! Čo je veľká výhoda..