Sviečková z bravčového mäsa s figovo-koňakovou omáčkou
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cca. pre 2 osoby:
4 mäsové medajlónky (sviečkovú si nakrájame na kruhy o hrúbke cca 4-5 cm),
soľ, mleté čierne korenie (najlepšie z mlynčeka),
8 natenko nakrájaných plátkov slaninky,
špáratká,
1 PL oleja olivového,
8 PL koňaku,
150ml vody,
2 ČL vývaru hovädzieho - alebo kúsok bujónu,
1-2 PL škorbu na zahustenie - radšej menej ako priveľa!,
4 čerstvé figy,
1/3 až 1/2 čili papričky - kto to má rád pikantné - pozor na papričky "ozembuch",
4 ČL tmavého cukru.
POSTUP PŘÍPRAVY
postup dopíšem neskôr
Medajlónky posypať so soľou a čiernym korením. Po bokoch obtočiť slaninku a pripevniť špáratkom.
Olej zohriať v panvici a medajlónky v ňom z každej strany 10 min opekať. (to je veľmi jemné mäso, preto niekedy podľa hrúbky stačí aj menej - pozor nato, čo nám predávajú v obchodoch!).
Po dopečení ich vyberieme z panvice, zabalíme do alobalu, aby nevychladli. Do výpeku dáme čilipapriku, vlejeme koňak, vodu, vývar, pridáme figy a prudko povaríme pár minút. Zahustíme škrobom, dochutíme cukrom, soľou.
Príloha - opekané zemiaky.
Dobrú chuť, je to naše obľúbené jedlo, na stole do 1 hodiny! Čo je veľká výhoda..