Bratislavské bravčové pliecko

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 g vykosteného bravčového pliecka, 40 g tuku, 60 g cibule, 20 g rajčiakového pretlaku, 60 g koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, petržlen), 80 g konzervovaného hrášku, 20 g sladkokyslých uhoriek, 1 a 1/2 dl kyslej smotany, citrón, 1 dl mlieka, 20 g hladkej múky, 40 g masla, voda alebo vývar, soľ. ***

POSTUP PŘÍPRAVY

Pliecko umyjeme, osušíme, osolíme a zo všetkých strán prudko opečieme na rozohriatom tuku. Na tuku po opekaní speníme cibuľu, pokrájanú nadrobno, pridáme pretlak a opečené pliecko, podlejeme vriacim vývarom alebo vodou a pod prikrývkou dusíme do mäkka. Občas prelejeme vlastnou šťavou, obrátime a dolejeme vriacej vody alebo vývaru.
***Mäkké mäso vyberieme a pred podávaním pokrájame na porcie, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, zalejeme vlažným vývarom a mliekom, dobre rozmiešame a varíme asi 30 min.
***Medzitým očistenú koreňovú zeleninu a uhorky pokrájame na tenké rezance a so zeleným hráškom na masle udusíme do mäkka. Uvarenú omáčku pretrieme cez husté cedidlo, pridáme rozšľahanú kyslú smotanu a udusenú zeleninu, dochutíme citrónovou šťavou a krátko povaríme.