Orechovo-karamelový zákusok



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 5 vajec, 200 g kryštálového cukru , 1 vanilkový cukor, 250 g polohrubej múky, 100 g mletých orechov, 2 dl vlažnej vody, 1 prášok do pečiva***Plnka: 3 karamelové pudingy, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 50 g hladkej múky, 1 l mlieka, 250 g obyčajného masla /alebo s menším množstvom rastlinného tuku ako je napr. Zlatá Haná/, na posypanie – opražené orechy

POSTUP PŘÍPRAVY

Trošku som si upravila recept na orechovo-karamelové rezy na oblátke...

Celé vajíčka vyšľahať s trochou cukru, pridať zvyšný a spolu s vanilkovým cukrom došľahať do hustej peny,
pridať vodu, prešľahať,
orechy, premiešať,
po lyžiciach múku zmiešanú s práškom do pečiva a zároveň šľahať,
vyliať na vymazaný a vysypaný plech. Upečieme pri teplote cca 170° C, približne 15-20 min., treba radšej odsledovať. Spodok plechu mám o rozmeroch 37x27 cm a aj s plnkou bol zarovnaný po okraj, takže v pohode aj na väčší plech.
Upečený korpus necháme poriadne vychladnúť.
Krém: Do ½ litra mlieka pridáme cukor a privedieme do varu .
Vo zvyšnom ½ litri mlieka rozmiešať pudingy a múku
a vlejeme do vriaceho mlieka.
Uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť. Zakryjeme (na kaši sa tak nespraví „koža“)a občas premiešame.
Maslo vymiešame dopenista
a po troške pridáme ku kaši. Vyšľaháme tak dlho, kým krém nie je ako šľahačka
a natrieme na korpus.
Orechy nasucho opražíme,
posypeme vrch koláčika a necháme stuhnúť.
...