Výborný rodinný zelerový šalátik.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g zeleru, 250g syr Eidam, 2 kyslé smotany, 1 majonéza light, zavárané uhorky, horčica, cibula, ocot, cukor, MČK, soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept je jednoduchý, zdravý a poviem Vám, že zabodujete. Na našom stole nesmie pri rôznych príležitostiach chýbať. Začneme tou nepopulárnou prácou. Očistíme si zeler a naporcujeme na osminky. Potom sa pustíme do nekonečného strúhania na najemnejšom ( mrkvičkovom ) strúhadle. Na očistenie prštekov zaberá citrón. :-) Keď máme zeler poveríme strúhaním syra manžela, alebo schopného potomka. Syra môže byť aj viac ako v rozpise. Zatiaľ si pripravíme klasický nálev z vody octu, cukru a soli. Skrátka sladkokyslý podľa našej chuti v primeranom množstve. Teda tak 0,5-0,75l a 4 lyžice cukru a 4 octu, lyžičku soli, ale pridávajte pomaly a koštujte. Vriacim nálevom zalejeme zeler a prikryjeme. Takto stratí zeler svoju typickú pachuť a bude nám veľmi chutiť. Môj typ pre tých, čo nemusia surovú cibulku. Pridajte ju k zeleru ešte pred zaparením. Deti ju v šaláte ani nepocítia. Takto ho necháme pekne sparený vychladnúť. Keď máme syr nastrúhaný pokračujeme v strúhaní uhoriek. Množstvo je zas podľa chuti. Z vychladnutého zeleru odoberieme nálev, vmiešame syr, nastrúhané uhorky , ja dávam pol pohára a nadrobno pokrájanú strednú cibuľku, pokiaľ ju tam chceme surovú aj s vitamínmi. Ak sme ponechali veľa nálevu, tak ho zlejeme, aby sme šalátik nemali riedky. Pridáme kyslú smotanu , majonézu. Dochutíme plnotučnou horčicou a ml. čiernym korením. Podávane s debrecínkou, prípadne šunkou s kuracích pŕs , tmavým chlebíkom a čerstvou zeleninkou. Najlepšie chutí s údením mäskom u nás nikdy nechýba na veľkonočnom stole, ale aj na oslavách. Žiadajú si ho najmä chlapi. Kto vie prečo :-) Naozaj je ľahký a vhodný aj pre detičky. Skúste a napíšte, či sa vydaril.

Ingrediencie pekne pokope.
A takto to vypadá, keď to všetko pomiešame.
A takto to môžeme predkladať hosťom. Mňamky.