Vynikajúci marhuľový perník



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

100g kryštálového cukru, 1 PL+200ml vody, 1PL octu, 4 vajcia, 200g práškového cukru, 100 ml oleja, 1 ML mletej škorice, štipka mletých klinčekov, kôra z 1/2 citróna, 250g hladkej múky, 1 prášok do perníka, 2PL kakaa, 500g marhúľ (ja som dala 1 broskyňový kompót), šľahačka na potretie (alebo smotana vymiešaná s cukrom a vanilkou)

POSTUP PŘÍPRAVY

mam nove recepty zo zivota..tak sa neviem vyblaznit :o)) vid obrázky

Do hrnca dáme kryštálový cukor, lyžicu vody a octu, necháme skaramelizovať (nebolo to farebne ako karamel), zalejeme 200ml vody a varíme asi 10 minút, odstavíme a necháme vychladnúť
Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom dopenista, vmiešame olej, škoricu, klinčeky, citrónovú kôru a do zmesi pomaly zapracujeme vychladnutý karamel. Pridáme múku zmiešanú s práškom do perníka a kakaom. Do zmesi zapracujeme vyšľahaný sneh z bielkov.
Marhule (alebo kompót) pokrájame na malé kocky a primiešame do cesta. Doporučujem obaliť v múke, lebo mi klesli na spodok koláča
Cesto vylejeme do vymasteného a vysypaného plechu a upečieme pri 180 stupňoch asi 30 minút
Na vychladnutý perník dáme šľahačku a posypeme škoricou. Nemala som šľahačku, tak som vymiešala smotanu, biely jogurt , trochu cukru a vanilku a dala som to na horúci koláč.