*Svedska klasika - palacinka na plechu*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2,5 dl hladkej muky (alebo 1 dl grahamovej + 1,5 dl hladkej) * pol lyzicky soli * 6 dl mlieka * 3 vajcia * maslo/margarin na vymazanie plechu

POSTUP PŘÍPRAVY

Poznate palacinku na plechu? Ak nie, vyskusajte tradicnu pochutku malych aj velkych Svedov :)).. toto je zakladny variant, velmi oblubena je aj s prerastenou slaninkou alebo s jablkami...kukuk na postup:

1. ako prve vyhrejeme ruru na 225 stupnov..vo vyssej mise zmiesame muku so solou..
2. pridame polovicu mlieka (teda 3 dl)
3. vymiesame do hladka..pridame zvysne mlieko a opat dobre premiesame
4. po jednom pridame vajicka a zakazdym dobre vymiesame...s rucnym mixerom to ide jedna radost :)
5. jensku misu alebo hlbsi plech dokladne vymazeme maslom alebo margarinom..nezabudneme na bocne strany, palacinka sa pocas pecenia riadne nafukne, tak aby sa nam neprilepila tam, kam nechceme :)... jenska misa, ktoru vidite na obrazku ma rozmery 30x23cm a hotova palacinka je vysoka asi 1,5 az 2cm odhadujem..zvyknem pouzivat aj plech s rozmermi 42x28cm, vtedy je palacinka tensia takze do tohoto plechu robievam niekedy aj dvojitu davku..
6. hotove cesto vylejeme na vymazany plech..je to dost tekute, ale ziadny strach, take to ma byt - pred pecenim :)
7. pecieme v strednej casti rury pri 225 stupnoch 20 -25 minut, zalezi od velkosti plechu..nezlaknite sa ak sa vam palacinka nafukne - je to znak, ze to ide podla planu :)) po vybrati z rury po chvilke splasne..palacinka je hotova, ked ma velmi sytu hnedu farbu na povrchu..nechajte chvilku odpocivat, cesto este dojde a za horuca by sa ani nedala pekne nakrajat..z plechu by mala ist dole lahko a zo skla este lahsie..pre istotu ju mozete po upeceni jemne nadvihnut podberackou a potom este pockat kym trosku vychladne..az po cca 10 minutach krajajte a servirujte..konzistencia palacinky je asi ako velmi husty puding, nerozlieva sa..ak by sa vam nezdala, supnite ju este na par minut do teplej, vypnutej rury...
8. najcastejsie sa podava s jahodovym dzemom, u nas bol dnes malinovy..:) *dobru chut*
9. pridavam este obrazok "nafucanej" palacinky pre ilustraciu :)) tuto som robila so slaninkou..az takto vam vyskoci par minut pred dopecenim...zarucujem, ze cesto vam z formy nevybehne :)