Tortelettky s malinami (jednoduché mini tortičky)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: môžte použiť akýkoľvek váš obľúbený recept na krehké cesto (tiež je možné použiť cesto, ktoré mám v recepte na linecké koláčiky - je super), ja som použila takýto recept: 300g polohrubej múky * 100g práškového cukru * 1 vanilkový cukor * 1 vajce * 200g masla * štipka soli PLNKA: 1 Zlatý klas alebo obyčajný vanilkový puding * 500ml mlieka * cukor podľa chuti OZDOBA: čerstvé maliny alebo iné čerstvé ovocie * tortové želé číre POMOCKY: papier na pečenie * akékoľvek strukoviny

POSTUP PŘÍPRAVY

Upiecť tortelettky nie je žiadna vysoká škola pečenia, zvládne to snáď každá gazdinká. A buďte si isté tým, že aj napriek tomu, že sú to mini tortičky, tak radosť z nich bude veľká :)))

Najprv si pripravíme cesto. Masielko vyberieme z chladničky a nakrájame na menšie kocky, vložíme do väčšej misky - ja cesto nerobím na doske alebo fólii, ale v miske, je to pre mňa takto jednoduchšie.
Postupne pridávame preosiaty práškový a vanilkový cukor.
Maslo s cukrom vymiešame na takúto konzistenciu. Ja používam pri príprave krehkého cesta lyžicu, až k úplnému koncu vymiesim cesto rukou, ale k tomu sa dostaneme....
A pridáme vajíčko...
Zamiešame a môže sa stať, že vám z toho vznikne takáto hmota - schválne som to vyfotila :))) aby ste sa nezľakli ak vám z toho tiež vznikne takéto čudo - môj priateľ to nazýva "nekompromisná zrazenina" a myslím že ten názov sa k tomu dokonale hodí :)) Ale ono to vôbec nevadí, všetko sa aj tak rozmieša, keď sa k tomu pridá múka...
Preosejeme múku a pridáme aj trošku soli, zamiešame....
Múku postupne pridávame k "nekompromisnej zrazenine" :)) Snažíme sa až do ostatku spracovávať cesto lyžicou...
A tu dostáva cestíčko konečne svoju pravú podobu....K záveru môžme cesto hnietiť rukou (dôvod je taký, že nechceme, aby sa teplom rúk priveľmi roztopilo maslo v ceste, potom koláčiky nebudú také dobré krehké...)
A tradá...Takéto krásne cestíčko vám vznikne (a ako to vyzeralo kriticky, však?:) Zakryjeme ho fóliou a dáme na 30min. do chladničky odležať. Z uvedeného množstva vám vyjde asi 12-14 kusov, ale všetko záleží aj od toho, akú hrúbku tortičiek budete robit.
Nevyhnutné sú takéto formičky na tortelettky - priemer majú 12cm. Sú značky Kaiser - rada La Forme - veľmi odporúčam, je to taký Mercedes medzi formami na pečenie - však aj cena tomu zodpovedá....
Odležané cestíčko si buď rozvaľkáme na doske a natlačíme do formičky - netreba vymazávať a vysypávať. Alebo to urobte ako ja - odtrhnite kúsok cesta, v rukách roztlačte a natlačte do formičky...Cesto ešte popicháme vidličkou.
A tu je známy trik so strukovinami - aby sa vám cesto počas pečenia priveľmi "nevydulo" nahor, položíme na cesto štvorček papiera na pečenie a na to vysypeme akékoľvek strukoviny - to na zaťaženie. Ja som použila šošovicu, ale vy dajte pokojne aj fazuľu alebo hrach, na tom nezáleží. Strukoviny potom nevyhadzujte - odložte si ich do zaváraninového pohára a použite pri ďalších pečeniach.
Tortelettky pečte asi 20 min. na približne 200C. Potom znížte teplotu, dajte preč papier na pečenie so strukovinami a pečte ich ďalších 10min., až kým nezhnednú - treba sledovať! Na obrázku je už upečená tortelettka.
Uvaríme si hustý puding a necháme ho vychladnúť. Potom ho natrieme na koláčiky...
Tortelettky obložíme čerstvými malinami a zalejeme tortovým želé alebo želatínou, môžeme ľubovoľne ešte prizdobiť...Dôležité je nechať ich v chladničke trošku odležať, aby cestíčko viac zmäklo - i keď i tak nie je tvrdé - tu som sa prezradila, že som to dlho nevydržala...:)) Teda dĺžka odležania závisí od vašej pevnej vôle:)