*♥*Cibuľový koláč (slaný)*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto - 250 g polohrubej múky, 20 g kvasníc, 6 PL mlieka, 1 vajco, 1/2 čL soli, 50 g masla Plnka - 500 g cibule, 130 g prerastenej slaniny, 30 g masla, 3 vajcia, 150 g kyslej smotany, 1/2 čL soli, 2 PL jemnej strúhanky, trocha mčk

POSTUP PŘÍPRAVY

Z uvedených ingrediencií vymiesime cesto (mlieko zohriať, dať doň kvasnice a vliať do misy s múkou, vajcom, soľou. Masla dám nabudúce o niečo menej, cesto bolo dosť mastné) a dáme ho na teplé miesto vykysnúť .
Kým cesto kysne, pripravíme plnku.
Nakrájame cibuľu i slaninu na malé kocky.
V hlbšej panvici zohrejeme maslo, pridáme pokrájanú slaninu a chvíľu ju opekáme, potom pridáme cibuľu a restujeme všetko spolu, miešame asi tak 10 minút. Dáme vychladnúť. Potom pridáme kyslú smotanu, 3 surové vajcia a mčk a soľ. Premiešame.
Pripravíme si tortovú formu a vyložíme ju papierom na pečenie. Vykysnuté cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu s priemerom väčším ako je priemer formy. Cesto vložíme do formy a povtláčame ho poriadne ku stenám tak, aby boli asi 2 cm okraje. Posypeme ho strúhankou a na ňu rozložíme plnku.
Z malého kúska cesta ušúľame buď mriežku alebo povykrajujeme formičkou nejaké tvary a rozložíme po povrchu, potrieme vajcom. Necháme ešte chvíľu stáť na teplom mieste a potom dáme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme 25 minút na spodnom rošte pri zapnutom ventilátore. Potom rúru vypneme a koláč dnu necháme ešte 5 - 10 minút. Podávame teplé. (Ale aj studený je dobrý).

Z uvedených ingrediencií vymiesime cesto (mlieko zohriať, dať doň kvasnice a vliať do misy s múkou, vajcom, soľou. Masla dám nabudúce o niečo menej, cesto bolo dosť mastné)
a dáme ho na teplé miesto kysnúť .
Kým cesto kysne, pripravíme plnku. Nakrájame cibuľu i slaninu na malé kocky.
V hlbšej panvici zohrejeme maslo, pridáme pokrájanú slaninu a chvíľu ju opekáme, potom pridáme cibuľu a restujeme všetko spolu,
miešame asi tak 10 minút. Dáme vychladnúť.
Potom pridáme kyslú smotanu, 3 surové vajcia a mčk a soľ.
Premiešame.
Pripravíme si tortovú formu a vyložíme ju papierom na pečenie.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu s priemerom väčším ako je priemer formy.
Cesto vložíme do formy a povtláčame ho poriadne ku stenám tak, aby boli asi 2 cm okraje, posypeme ho strúhankou
a na ňu rozložíme plnku.
Z malého kúska cesta ušúľame buď mriežku, hviezdu, alebo povykrajujeme formičkou nejaké tvary a rozložíme po povrchu, potrieme vajcom.
Necháme ešte chvíľu stáť na teplom mieste, potom dáme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme 25 minút na spodnom rošte pri zapnutom ventilátore.
Potom rúru vypneme a koláč dnu necháme ešte 5 - 10 minút.
Podávame teplé. (Ale aj studený je dobrý).