*♥*Moravské koláče*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto - 1/2 kg polohrubej múky, 3 PL práškového cukru, trocha soli (cca 1 čL), 3 žĺtka, 1,25 dl oleja (alebo 1 dl oleja a 6 dg rozpusteného masla) , 1 kocka kvasníc, 2,5 dl mlieka, Plnka - 1 kocka tvarohu, 1 žĺtko, práškový cukor podľa chuti, trocha citrónovej kôry, hrozienka + hustý džem alebo lekvár a drobenka

POSTUP PŘÍPRAVY

Z uvedených surovín vymiesime hladké cesto a necháme ho vykysnúť.
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a rozkrájame ho na štvorce.
Tieto naplníme tvarohovou plnkou s hrozienkami, bochníčky dobre uzavrieme a kladieme na plech vymastený a vysypaný múkou (alebo na plech s papierom na pečenie). Necháme stáť cca 15 min.

Potom do každého urobíme priehlbinku (vtlačíme tam čajovú lyžku) a do nej vkladáme hustý džem (najlepšie pasujú jahodový alebo malinový) . Koláče pomastíme na povrchu olejom a môžeme posypať tzv. drobenkou.
Dáme piecť do vyhriatej rúry (asi 200°C , 20 min)

(Drobenka - do misky vložíme kopcovitú lyžičku zmäknutého masla, pridáme polohrubú múku a práškový cukor - množstvá tak odoka. Mrvíme prstami a podľa konzistencie pridávame prísady. Má sa to drobiť, veď preto drobenka)

P.S. Niekedy si pomáham prepichovaním koláčov špajdlou, aby džem z nich nestekal.

Z uvedených surovín vymiesime hladké cesto
a necháme ho prikryté kysnúť (40 - 60 min) na teplom mieste
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a rozkrájame ho na štvorce.
Pripravíme tvarohovú plnku z uvedených ingrediencií - jednoducho ich pomiešame.
Hrozienka nemusíme do tvarohu zamiešať, stačí ich pridať až pri plnení cesta
bochníčky dobre uzavrieme
tak, aby z nich plnka nemohla uniknúť...snažíme sa :))
pretočíme ich spojom na pomúčenú dosku a dáme im ten správny tvar
kladieme na plech vymastený a vysypaný múkou (alebo na plech s papierom na pečenie). Necháme stáť cca 15 min. Potom lyžičkou urobíme v strede každého priehlbinu, do ktorej vložíme džem (lekvár).
Každý koláč dôkladne pomastíme olejom a posypeme drobenkou (nie je nutné)
Dáme piecť do vyhriatej rúry (asi 200°C , 20 min) Bez drobenky sa džem trocha viac rozteká, ale ak dáte hustý, bude to ok.
Tieto sú s drobenkou