Chrumkavá zdravá pochúťka – smažený cícer na olivovom oleji



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

vrecko cíceru * lyžica soli * voda * olivový olej *

POSTUP PŘÍPRAVY

Dobrá chrumkavá mňamka večer k telke namiesto chipsov :-)))))

Z hľadiska nutričných a organoleptických vlastností patrí cícer medzi najkvalitnejšie strukoviny vhodné pre ľudskú výživu. Je nepostrádateľnou zložkou stravy vegetariánov a odporúča sa obzvlášť pre deti a tehotné ženy. Kvalita semien je daná vysokým obsahom cukrov, bielkovín a vlákniny. V sacharidoch je najviac zastúpený škrob (cca 47%) a rozpustné cukry 5-9%. Cícer má 15-30% bielkovín. Z hľadiska aminokyselinového zloženia je cícer dobrým zdrojom lysínu (cca 7%).Tuk tvorí 6-7% a z mastných kyselín je významný najmä vysoký podiel kyseliny linolovej. Množstvo vlákniny sa pohybuje medzi 5-19%, čo súvisí s masívnejším osemením. Svetlosemenné typy majú vzhľadom k tenšiemu osemeniu vyššiu technologickú a potravinársku kvalitu ako hnedosemenné. Cícer je bohatým zdrojom vápnika, železa a vitamínu B15 (kyseliny pangamovej). Rovnako ako ostatní strukoviny obsahujú i semená cíceru antinutričné látky nepriaznivo ovplyvňujúce stráviteľnosť. Ich účinky je ľahké eliminovať namáčaním, klíčením alebo tepelným spracovaním semien.

1. To je on, môjho srdca šampión. Ak nemáte žiadne skúsenosti s cícerom, vyskúšajte ho, neobanujete. Polkilové vrecko stojí okolo 29 Sk. Chuťovo sa nachádza niekde medzi orieškami, jedlými gaštanmi a bielou fazuľou. Má zastúpenie takmer všetkých vitamínov a minerálnych látok, najviac potom železa, vápniku, horčíku, fosforu a draslíku. Má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, ktoré pôsobia na znižovanie hladiny cholesterolu a udržujú našu pokožku jemnú a vláčnu. Veľké množstvo vlákniny pôsobí ako prevencia tzv. civilizačných ochorení (srdcovocievne, rakovina hrubého čreva, obezita). V kombinácii s obilovinami je výborným zdrojom dobre využiteľných bielkovín a aminokyselín. Patrí k najlepšie stráviteľným strukovinám.
2. Na noc namočte cícer do vody, ak ste zabudli, stačí, ak dáte do hrnca s vodou jednu polievkovú lyžicu soli a necháte namočený aspoň 4 hodinky.
3. Namočený cícer varte v slanej vode asi hodinku.
4. Uvarený cícer dobre sceďte a nachystajte si trocha olivového oleja.
5. Na panvici sprudka osmažte cícer, posoľte hrubozrnnou soľou a odstavte.
6. Výborne chutí pri telke, najmä pri Dr. Housovi - a to je už dnééééés!!!!!