Jahodovo-tvarohové rezy
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
4 vajíčka, 200 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 dl oleja, 1 dl mlieka***jahodová plnka: 3 jahodové pudingy, 2 nízkotučné tvarohy, 170 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 6 dl šťavy zo zaváraných jahôd***krémová plnka: 2 Zlaté klasy, 2 rovné polievkové lyžice hladkej múky, ½ l mlieka, 170 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 250 g obyčajného masla*** zavárané jahody (ja som použila 2 konzervy po 410 g)
POSTUP PŘÍPRAVY
Pôvodne som mala v pláne upiecť jeden vynikajúci jahodový zákusok, ale keďže som už potrebovala minúť tvaroh, tak som trošku zaexperimentovala. Korpus a upravený krém som robila podľa receptu na moje sviatočné broskyňové kocky.
|
Jahody necháme odkvapkať, rozkrojíme na polovice a necháme ešte odkvapkať. Šťavu precedíme a odložíme. Budeme ju potrebovať do plnky. |
|
Celé vajíčka vyšľaháme s trochou cukru, potom pridáme zvyšok a vyšľaháme do hustej peny, |
|
pridáme olej, |
|
mlieko, šľaháme |
|
a zároveň po lyžiciach pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva. |
|
Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech,
vedľa seba naukladáme polky jahôd, aj keď klesnú, vôbec to nevadí. Upečieme pri teplote cca 170° C. |
|
Po upečení necháme korpus vychladnúť. |
|
Jahodová plnka: mne vyšlo 5 dl šťavy a pridala som ešte 1 dl redšieho jahodového sirupu, môžete doliať aj vodu. Do 3 dl šťavy pridáme cukor, privedieme do varu,
vlejeme rozmiešané jahodové pudingy vo zvyšnej šťave |
|
a uvaríme na hustú kašu. |
|
Odstavíme a do takejto horúcej kaše ihneď vmiešame tvaroh (aby sa nespravili hrčky). |
|
Použila som tieto tvarohy (vo vaničke) |
|
Metličkou alebo šľahačom vyšľaháme na hladký krém. |
|
Natrieme na korpus a dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 1 hodinku. |
|
Zatiaľ si urobíme krémovú plnku: 2 dl mlieka uvaríme s cukrom, Zlaté klasy s hladkou múkou rozmiešame vo zvyšnom mlieku a prilejeme do vriaceho mlieka. |
|
Uvaríme na hustú kašu. Prikryjeme a za občasného premiešania necháme vychladnúť. |
|
Maslo – v mojom prípade Zlatá Haná (obyčajné, alebo s obsahom rastlinného tuku, len nie margarín) vymiešame, pridáme k vychladnutému krému a vymiešame nahladko – ja si miešam takéto krémy v mixéri s nožmi – mám to rýchlejšie, bez hrčiek a krém je ako šľahačka. Natrieme na stuhnutú jahodovú plnku, zarovnáme a necháme stuhnúť. |
|
Ozdobíme napr. farebnou ryžou, guličkami, ale až keď je krém stuhnutý a nakrájame na rezy. Posypte si nimi len toľko kúskov, koľko budete podávať, pretože tieto farebné ozdoby v chladničke na plnke zvyknú zvlhnúť. |