Jahodovo-tvarohové rezy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 vajíčka, 200 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 dl oleja, 1 dl mlieka***jahodová plnka: 3 jahodové pudingy, 2 nízkotučné tvarohy, 170 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 6 dl šťavy zo zaváraných jahôd***krémová plnka: 2 Zlaté klasy, 2 rovné polievkové lyžice hladkej múky, ½ l mlieka, 170 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 250 g obyčajného masla*** zavárané jahody (ja som použila 2 konzervy po 410 g)

POSTUP PŘÍPRAVY

Pôvodne som mala v pláne upiecť jeden vynikajúci jahodový zákusok, ale keďže som už potrebovala minúť tvaroh, tak som trošku zaexperimentovala. Korpus a upravený krém som robila podľa receptu na moje sviatočné broskyňové kocky.

Jahody necháme odkvapkať, rozkrojíme na polovice a necháme ešte odkvapkať. Šťavu precedíme a odložíme. Budeme ju potrebovať do plnky.
Celé vajíčka vyšľaháme s trochou cukru, potom pridáme zvyšok a vyšľaháme do hustej peny,
pridáme olej,
mlieko, šľaháme
a zároveň po lyžiciach pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, vedľa seba naukladáme polky jahôd, aj keď klesnú, vôbec to nevadí. Upečieme pri teplote cca 170° C.
Po upečení necháme korpus vychladnúť.
Jahodová plnka: mne vyšlo 5 dl šťavy a pridala som ešte 1 dl redšieho jahodového sirupu, môžete doliať aj vodu. Do 3 dl šťavy pridáme cukor, privedieme do varu, vlejeme rozmiešané jahodové pudingy vo zvyšnej šťave
a uvaríme na hustú kašu.
Odstavíme a do takejto horúcej kaše ihneď vmiešame tvaroh (aby sa nespravili hrčky).
Použila som tieto tvarohy (vo vaničke)
Metličkou alebo šľahačom vyšľaháme na hladký krém.
Natrieme na korpus a dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 1 hodinku.
Zatiaľ si urobíme krémovú plnku: 2 dl mlieka uvaríme s cukrom, Zlaté klasy s hladkou múkou rozmiešame vo zvyšnom mlieku a prilejeme do vriaceho mlieka.
Uvaríme na hustú kašu. Prikryjeme a za občasného premiešania necháme vychladnúť.
Maslo – v mojom prípade Zlatá Haná (obyčajné, alebo s obsahom rastlinného tuku, len nie margarín) vymiešame, pridáme k vychladnutému krému a vymiešame nahladko – ja si miešam takéto krémy v mixéri s nožmi – mám to rýchlejšie, bez hrčiek a krém je ako šľahačka. Natrieme na stuhnutú jahodovú plnku, zarovnáme a necháme stuhnúť.
Ozdobíme napr. farebnou ryžou, guličkami, ale až keď je krém stuhnutý a nakrájame na rezy. Posypte si nimi len toľko kúskov, koľko budete podávať, pretože tieto farebné ozdoby v chladničke na plnke zvyknú zvlhnúť.