Linecké orechové rezy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 300g polohrubej múky, 210g masla, 120g práškového cukru, 3 žĺtka, 1/2 balíčka prášku do pečiva *džem* PLNKA: 5 bielkov, 2 žĺtka, 250g práškového cukru, 250g mletých orechov

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto je výborný jednoduchý orechový koláč, ktorý má veľkú výhodu, že vydrží dlhšie, preto ho radi robíme najmä na sviatky, keďže vydrží, nepokazí sa a nevyschne... Recept je starodávny, od mojej prababky, ktorá volala tento koláč Pitva, netuším prečo :)
Zo surovím na cesto si vymiesime cesto a dáme na chvíľku do chladničky nech stuhne. Potom si vyvaľkáme cesto na veľkosť plechu, prenesieme naň(alebo si ho rovno vyvaľkajte na papieri na pečenie-uľahčí to prenos cesta). Cesto potrieme džemom, u nás dávame jedine marhuľový, ten nám tam najviac chutí. Urobíme si "plnku": z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme žĺtka, cukor a mleté orechy. "Plnku" vylejeme na cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°, orientačný čas je 20min. Upečený koláč má na vrchu takú "kôrku".